Bijna 35.000 leerlingen legden dit jaar de Grote Verkeerstoets af. Minder dan de helft daarvan slaagde ook voor de test. Verontrustende cijfers, vindt Kathleen Krekels (N-VA). Ze vraagt zich af hoe minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verkeerseducatie in het basisonderwijs wil versterken.
De Grote Verkeerstoets is een gratis online theorietoets waarin leerlingen twintig meerkeuzevragen beantwoorden aan de hand van digitale foto’s en filmpjes. Ze krijgen vragen over verkeersregels, maar ook over gedrag en risicoperceptie van voetgangers en fietsers. Van 23 tot 27 april konden de leerlingen uit het vijfde leerjaar hieraan deelnemen. In totaal legden 34.938 leerlingen de toets af. Om te slagen moesten de leerlingen het vereiste minimum van 17 op 25 behalen. Maar minder dan de helft slaagde voor die test. “In 2015-2016 lag het slaagpercentage op 31 procent, vorig schooljaar op 64 procent en dit schooljaar op 45 procent”, zegt minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Doorheen de jaren kende de toets een andere invulling. Dit verklaart de schommeling in slaagcijfers”.
Tijdens de commissie voor Onderwijs vraagt Kathleen Krekels (N-VA) zich af of de toets niet een jaartje te vroeg komt. “Ik stond ook even stil bij de leeftijd van de kinderen uit het vijfde leerjaar: tien jaar. Dan is het inderdaad vaak een van de eerste keren dat kinderen zelfstandig naar school fietsen. Ouders van het kind hebben dan voldoende vertrouwen, als de school tenminste niet te ver is en als er geen te gevaarlijke wegen moeten worden overgestoken”, zegt Krekels. “Maar is het misschien niet beter van de toets in het zesde leerjaar af te nemen? Omdat de kinderen dan mogelijk wat meer praktijkervaring hebben in het omgaan met de verkeerssituaties”. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) wijst erop dat ze die toets als een trigger willen gebruiken om de aandacht er ook op te vestigen. “En dan doe je het misschien beter in het vijfde leerjaar”, aldus Crevits.
Studio Commissie, maandag 4 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.