rijopleiding
Op 12 maart vernietigde de Raad van State het besluit van de Vlaamse Regering uit 2017 over de scholingsvoorwaarden voor het verkrijgen van een rijbewijs. De Vlaamse Regering overschreed immers haar bevoegdheid, aangezien het uitreiken van een rijbewijs federale bevoegdheid is. “Sowieso blijven wij achter de hervorming staan die in de voorbije legislatuur is goedgekeurd. De praktijkervaring en het vormingsmoment blijven voor de begeleider essentieel”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Hierdoor gelden opnieuw de oude regels: de begeleider van een kandidaat-bestuurder moet niet over een attest van vorming beschikken. En de kandidaat-bestuurder mag zich opnieuw reeds na drie maanden aanbieden voor het rijexamen in plaats van na negen maanden. “Voor de rijscholen betekent het arrest dat er minder deelnemers zullen zijn voor de vormingsmomenten. Op basis van vrijwilligheid zullen niet meer zoveel mensen geneigd zijn om dat te gaan volgen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

In september 2017 stapte federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) naar de Raad van State. Volgens Bellot overschreed toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn bevoegdheid. De uitreiking van het (voorlopig) rijbewijs is namelijk een federale bevoegdheid. De Raad van State heeft dat besluit nu vernietigd. De Vlaamse regering zou de gemeenten dus een verplichting hebben opgelegd waar ze geen bevoegdheid voor heeft. Daarnaast zegt de Raad van State dat het vrije keuzerecht van een inwoner van het Vlaamse gewest in het gedrang komt. Door het besluit zou een Vlaming geen rijopleiding kunnen volgen of een rijbewijs kunnen afleggen in een ander gewest.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Het volledige arrest van de Raad van State kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 4 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.