Coronavirus
De Vlaamse Regering heeft een externe partner aangeduid voor de opsporing en begeleiding van personen die mogelijk contact hebben gehad met COVID-19-patiënten. Het gaat om een samenwerking tussen een consortium van verschillende callcenters, de vijf mutualiteiten en consultant KPMG. De opdracht loopt 7 maanden, tot einde november. Dat laten Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en Dirk Dewolf van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid weten tijdens de digitale commissie.

De Nationale Veiligheidsraad besliste om een systeem van contactonderzoek uit te rollen. Op deze manier willen ze de verspreiding van het coronavirus beter in kaart brengen. De gewesten en gemeenschappen kregen als taak een systeem van contactonderzoek te organiseren. In Vlaanderen liet de aanbesteding op zich wachten, maar vandaag werd een externe partner aangeduid. De Vlaamse Regering koos voor een consortium van de vijf ziekenfondsen, consultant KPMG en de callcenters Koramic2Engage, N-Allo, Callexcell en Yource. “Vanaf 11 mei moet het systeem van contactonderzoek volledig operationeel zijn”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Tijdens de digitale commissie Welzijn stellen Vlaams Parlementsleden zich vragen omtrent de privacy. “Die vragen dienen niet om in geheime boekjes te noteren”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Als men vraagt met wie u in contact bent geweest dan heeft dat maar een doel: ons opnieuw meer vrijheid geven. Als men dat niet doet, solt men met de volksgezondheid”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Vlaanderen duidt externe partner aan voor contactonderzoek

Studio Commissie, dinsdag 5 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.