Een nieuwe regering betekent ook vaak een nieuwe fractieleider. Voor Vooruit stopt Hannelore Goeman ermee, Thijs Verbeurgt neemt haar plaats in. In de oppositie was hij iemand die de regering Jambon I stevig aanviel. Nu moet hij het beleid van de regering Diependaele verdedigen.

Thijs Verbeurgt (Vooruit) startte woensdag als nieuwe Vooruit-fractieleider. Hij vervangt Hannelore Goeman, die na vijf jaar oppositiewerk stopt als fractieleider. “Ik heb pas maandag, op de dag van de regeerverklaring, de vraag gekregen of ik het fractieleiderschap wou overnemen van Hannelore. Zij heeft dat fantastisch goed gedaan de afgelopen jaren. Ik heb van haar geleerd hoe je als fractieleider een groep samenhoudt, hoe je een punt op de agenda zet en hoe je ervoor zorgt dat de boodschap goed aankomt.”

Bij de verkiezingen van 9 juni werd Vooruit de 3de grootste partij in Vlaanderen, na N-VA en Vlaams Belang. In alle provincies, behalve Limburg, scoorde Vooruit beter dan in 2019. In het Vlaams Parlement krijgt de partij er 5 zetels bij, dat brengt hen op een totaal van 18 zetels. “Het is heel fijn om nu als een soort van coach met onze nieuwe leden aan de slag te gaan”, reageert Verbeurgt in Studio Vlaams Parlement. “Vroeger waren we in de oppositie, nu in de meerderheid. Dus op dit moment is het nog wat zoeken.”

Sherpa

Verbeurgt deed in 2022 zijn intrede in het Vlaams Parlement als opvolger van Caroline Gennez. Bij de Vlaamse verkiezingen van 9 juni was hij eerste opvolger op de lijst van Vooruit in Antwerpen, waarna hij Gennez opnieuw verving als parlementslid. En nu wordt hij al meteen gekatapulteerd tot fractieleider. “Ik heb heel wat jaren op de teller staan achter de schermen. Zo ben ik een volledige legislatuur fractiesecretaris geweest, de rechterhand van de fractieleider. Deze zomer heb ik ook mee mogen onderhandelen aan het regeerakkoord, als de zogeheten ‘sherpa’. Dat is allemaal ervaring die ik hoop mee te nemen.”

Postjes

Bij de eindsprint van de Vlaamse formatie werd gespeculeerd dat Hannelore Goeman misschien de volgende Brusselminister zou worden. Uiteindelijk kreeg Vooruit het voorzitterschap van het Vlaams Parlement en kreeg N-VA een vijfde ministerpost, de Brusselminister. “Ik was niet bij de discussie over de verdeling van de ministerposten. Hannelore is iemand die dingen wil realiseren, ongeacht de plaats waar ze zit. Of dat nu als minister of parlementslid is”, verdedigt Verbeurgt.

Het voorzitterschap van het Vlaams Parlement blijft voorlopig in handen van huidig parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft Homans gevraagd om tot de eerste plenaire vergadering van 2025 op post te blijven als voorzitter. De partij wil naar eigen zeggen niet ‘holderdebolder’ iemand aanduiden. “Niemand kan voorspellen wie er na 13 oktober nog in dit parlement zal zetelen. Nu een nieuwe voorzitter aanduiden, die er misschien binnenkort niet meer zal zijn, dat zou niet in het voordeel van het parlement zijn.”

Onderwijspartij

Vooruit levert twee ministers in de Vlaamse Regering: Caroline Gennez wordt minister van Welzijn en Armoede, Cultuur en Gelijke Kansen. En Melissa Depraetere wordt viceminister-president en minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd. Nochtans had Vooruit gehoopt de bevoegdheid Onderwijs in de wacht te slepen. “Wij zijn een onderwijspartij. Dat zijn we altijd geweest”, reageert Verbeurgt. “We zijn nu heel blij dat we op onderwijs hebben kunnen wegen in dat regeerakkoord. Hadden we graag de onderwijsminister geleverd? Absoluut, daar hebben we nooit een geheim van gemaakt. Maar N-VA is de grootste partij en was als eerste aan zet. Zij hebben gekozen voor onderwijs.”