Twee jaar geleden is de inval van de Russen in Oekraïne begonnen. Toen leken de kaarten voor Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, nog gunstig te liggen. Vandaag ziet dat er heel anders uit. Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt aan cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy of we nu schrik moeten krijgen dat er morgen Russische tanks door Brussel rollen.

Van Oekraïne tot in het Midden-Oosten staat de wereld in brand. Moet Vlaanderen zich herbewapenen en meer wapens produceren? “Twee jaar geleden hadden we nooit gedacht dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen. We mogen diezelfde fout niet terug maken. Want wat gaat er gebeuren als de Amerikaanse steun aan Oekraïne opeens zou wegvallen? Wij hebben dan ook geen minuut te verliezen om onze eigen militaire capaciteit te versterken in Europa”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Van Rompuy (cd&v) aan.

N-VA-voorzitter en Vlaams volksvertegenwoordiger Bart De Wever vindt dat Vlaanderen alvast een stap verder moet gaan. “Dat wij, amper 6 miljoen Vlamingen, beloven om nooit iets te zullen produceren dat kan worden gebruikt om mensen in een conflictsituatie te doden, getuigt van een enorme naïviteit”, zei hij in het Vlaamsgezinde weekblad ’t Pallieterke. “Ik zou pacifisten nooit naïef noemen”, repliceert Van Rompuy in Studio Vlaams Parlement. “Maar onze afschrikkingscapaciteit en onze steun aan Oekraïne zal op korte termijn toch van een andere orde moeten zijn.”

Tumult

Tijdens de actuele vragen in het Vlaams Parlement ontstond opeens tumult. Vanuit de publiekstribune werden luidkeels slogans gescandeerd. Pro-Palestijnse actievoerders gooiden pamfletten in het halfrond en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, schorste de vergadering en vroeg de militaire politie om de bezoekers te verwijderen. “Iedereen is vrij om actie te voeren. Ik heb er ook geen probleem mee dat men bepaalde thema’s op de politieke agenda wil krijgen. Maar er zijn wel regels en die moet men respecteren”, aldus Van Rompuy.