Het werk van Katia Segers
Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Katia Segers (sp.a) koos voor een werk van Sofie Muller.

Op 16 januari 2015 vond in het Vlaams Parlement een artistieke happening plaats, met als publiek slechts een handvol ingewijden. De happening bestond uit de installatie van een kunstwerk. Een kunstwerk met als titel een werkwoord: ‘Brandt’. Het installeren, eveneens een werkwoord, was een cruciaal onderdeel van het artistieke creatieproces.

Aan het werk was Sofie Muller. De kunstenares sleurde haar sculptuur, die een schooljongetje afbeeldt, langs de buitenwand van de Metsyszaal vooruit. De holle zijkant van het hoofdje was opgevuld met verkoold hout, dat een donker spoor naliet.

Vuur en verbranding

Door zijn wat verdoken opstelling in de smalle gang tussen de commissiezalen, is Brandt een beeld dat de passant verrast, bijna overvalt, en zich vervolgens in zijn geheugen brandt. Niemand blijft onberoerd door dit kind in als zijn fragiliteit en onschuld (kledij en kleurenpalet herinneren aan illustraties uit oude schoolboeken), met het hoofd tegen de muur leunend in een neerslachtige, desperate houding. Dat hoofd is langs binnen verkoold: er hebben jeugdtrauma’s gewoed. En al probeert Brandt die af te schudden, ze blijven hem achtervolgen. Het donkere spoor is daarvan getuige.

Vuur en verbranding spelen een centrale rol in het werk van Sofie Muller. De kunstenares creëert bijvoorbeeld verbluffende ‘tekeningen’ door opstijgende rook op papier te capteren. Brandt is ook oorspronkelijk één van de vier figuren – naast Clarysse, Oscar en Joris – van Mullers project: ‘the rest is silence’. De jongen refereert aan het personage ‘Montag’ uit de klassieke roman ‘Fahrenheit 451’ (1953) van SF-pionier Ray Bradbury. Ook de rooktechniek van Sofie Muller is deels geïnspireerd op de boekverbrandingen die centraal staan in deze roman.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie – Wilfried Van Vinckenroye – Tom Van Elst

Het werk van Katia Segers, woensdag 14 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.