De beperking in de tijd van de werkloosheid die de federale regering wil doorvoeren, blijkt toch een aantal neveneffecten te vertonen. Als de werkloosheidsuitkering na twee jaar stopt, zijn mensen die een opleiding volgen voor het onderwijs of de zorg, de klos. Tina Van Havere, die vorige week haar eed aflegde als Vlaams volksvertegenwoordiger voor Vooruit, laat er geen gras over groeien. Werklozen die een opleiding volgen die langer dan twee jaar duurt, mogen niet het slachtoffer worden van een beperking van de werkloosheid.
De nieuwe federale regering De Wever I wil de werkloosheidsuitkering uitdoven na twee jaar werkloosheid. Maar verschillende opleidingen voor een knelpuntberoep duren 3 tot 4 jaar. Deze studenten zouden dus hun werkloosheidsuitkering verliezen. “Wij zijn voorstander om de werkloosheidsuitkering in tijd te beperken. Mensen die kunnen werken, moeten ook effectief werken. Wij willen er mee voor zorgen dat die ook aan de slag gaan. Maar er moet een uitzondering komen voor diegenen die momenteel bezig zijn met een opleiding voor een knelpuntberoep”, klinkt het bij Vlaams volksvertegenwoordiger Tina Van Havere (Vooruit).
Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat er heel wat mensen nodig zijn in het onderwijs en in de zorg. Ze zal nu in gesprek gaan met haar federale collega. “Ik ben tevreden dat minister Demir op zoek gaat naar een oplossing”, zegt Van Havere. “Wij van Vooruit gaan altijd aan de kant staan van de mensen die elke dag hun verdomde best doen.”
Kersvers
Van Havere vervoegde op 13 maart de Vooruit-fractie in het Vlaams Parlement. Ze volgde Burak Nalli op die zich volledig wilde toeleggen op zijn schepenmandaat in Gent. Van Havere is geen onbekende binnen Vooruit, zo was ze schepen van 2012 tot 2018 in de gemeente Kruibeke en sinds 2020 ging ze aan de slag bij federaal minister Frank Vandenbroucke. “Momenteel zit ik als oppositielid in de gemeenteraad van de fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht en tot voor kort was ik kabinetschef van Frank Vandenbroucke.”
Uit een grootschalig bloedonderzoek bij inwoners rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht blijkt ongeveer de helft te hoge PFAS-waarden te hebben. Maar deze nieuwe resultaten bereikten niet de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. “Veel mensen liggen hier wakker van. Dus wat mij betreft kon hier zeker een actuele vraag over gesteld worden maar er moesten keuzes gemaakt worden”, verdedigt Van Havere in Studio Vlaams Parlement. “Een ding staat vast: PFAS moet gereduceerd worden. We moeten nu bekijken welke maatregelen we moeten nemen om op Europees, federaal en Vlaams niveau PFAS in onze omgeving te beperken.”