In het Vlaams Parlement stonden dinsdag 7 maart de zenuwen hoog gespannen. Wat er gebeurde met de regering Jambon is ongezien. Nooit eerder in de geschiedenis is een Vlaamse regering zo diep verdeeld geweest. Dat heeft alles te maken met het stikstofakkoord waarover N-VA en Open Vld wel een compromis vonden maar waarbij cd&v buitenspel is gezet. Hoe moet het nu verder? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan cd&v-fractieleider Peter van Rompuy.

Zondagavond is de bom gebarsten. Na een ultieme poging weigerde cd&v een compromisvoorstel over stikstof goed te keuren. N-VA en Open Vld deden dat wel. En daarmee belandde de Vlaamse regering in een uitzichtloze situatie. Maar cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy ziet toch nog een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. “Ik heb toch wel een opening gehoord van de minister-president om opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Hij heeft ook duidelijk gezegd dat verdere stappen met de drie partijen moeten worden genomen. Voor alle duidelijkheid, wij hebben de onderhandelingstafel zondagavond niet verlaten.”

Cd&v wil dus in de regering blijven en voortwerken aan een oplossing. Ook al voelt de partij zich door de andere partijen ’tegen de muur gekwakt’, dixit Hilde Crevits. Cd&v is niet van plan zich zomaar te laten vernederen. “Wat er gebeurd is zondag is du jamais vu. We worden verweten dat we een electorale strategie volgen, maar dat is niet waar. Landbouw en landelijk Vlaanderen behoort tot het DNA van de partij. Wij wensen een akkoord dat landbouwers echt perspectief geeft. Onze voorstellen liggen op tafel. We kunnen hieruit geraken”, aldus Van Rompuy in Studio Vlaams Parlement.