Wolf aangereden in Limburg
In Limburg werd een wolf slachtoffer van een verkeersongeval. Het dier werd aangereden in de Limburgse gemeente Opoeteren. Naar aanleiding van het ongeval vraagt onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum zich af hoe we in Vlaanderen aanrijdingen met dieren in de toekomst kunnen vermijden.

Zondag werd een wolf dood teruggevonden langs de weg in Neeroeteren, in Limburg. Het dier werd slachtoffer van een verkeersongeluk. “Dat hoeft ons niet te verbazen, want wegverkeer is een van de grootste doders van dieren in Vlaanderen. Ongeveer om de 300 meter komt zo’n wild dier wel een weg tegen. En dat zorgt natuurlijk voor heel veel aanrijdingen van dieren”, zegt Hermes Sanctorum (Onafhankelijk). Uit cijfers van het project ‘Dieren onder wielen’ blijkt dat elk jaar 3,5 à 5 miljoen dieren per jaar in Vlaanderen overreden worden. “Dat zijn heel hoge aantallen. Dat is vergelijkbaar met het aantal dieren die worden geslacht in Vlaanderen”, zegt Sanctorum. “Vaak gaat het over kleine dieren, maar soms gaat het ook over grotere dieren, zoals everzwijnen en reeën. Deze vormen ook voor de autobestuurder zelf een risico. Spijtig genoeg mogen we nu ook de wolf toevoegen aan het lijstje van aangereden dieren”.

Maatregelen

Dankzij de data uit het ‘Dieren onder de wielen’-project kunnen de zwartste punten op kaart gezet worden en kan een prioriteitenlijst opgesteld worden. “Het is natuurlijk niet alleen een zaak van dierenwelzijn, maar ook van menselijk welzijn. Als we spreken over een verdubbeling van het aantal gerapporteerde ongevallen met grote zoogdieren zoals reeën en everzwijnen in zeven jaar tijd, dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de verkeersveiligheid”, zegt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Daarom werd er via het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) sinds 2014 al 20 miljoen euro geïnvesteerd in allerlei diervriendelijke maatregelen. Dat gaat over ecoducten, ecotunnels, rasters en of het wilddetectiesysteem. “Dit zijn goede initiatieven allemaal. Alleen is het probleem natuurlijk dat die dieren de weg naar die ecoducten en wilddetectieplaatsen niet vinden. We hadden voor die wolf geen bordje kunnen plaatsen: gelieve daar over te steken. Ecorasters maken en de dieren daarnaartoe leiden, zijn onontbeerlijk om daar iets aan te doen”, aldus Lode Ceyssens (CD&V).

De Koepelzaal, zaterdag 17 maart 2018 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.