Deze zomer heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over het verpakkingsplan. Dat houdt onder andere een verbod op plastic zakjes aan de kassa in, het verplichte gebruik van herbruikbare bekers op evenementen en scherpe doelstellingen voor de sector. Als die doelstellingen ook in 2023 niet behaald worden, moet de sector een statiegeldsysteem invoeren. Tijdens de commissie Leefmilieu geeft minister Joke Schauvliege meer informatie over het akkoord.
Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. De hoeveelheid plastic die als zwerfvuil in de natuur terechtkomt, blijft groeien. De opruimkosten van dat zwerfvuil lopen in de tientallen miljoen euro per jaar. Oppositiepartijen Groen en sp.a pleiten ervoor om statiegeld in te voeren op blikjes en petflessen. “Vandaag betaalt de goede burger twee keer. Voor de blauwe zak en voor het opruimen van het zwerfvuil”, zegt Steve Vandenberghe (sp.a). “Statiegeld werkt. Punt. Men zaait graag verwarring door met cijfers te goochelen en door elkaar te gebruiken. Maar die vallen niet tegen te spreken: de invoer van statiegeld vermindert zwerfvuil tot 40 procent”. Ook Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) pleitte voor de invoering van statiegeld, maar N-VA en Open Vld leken niet te happig op dat idee.
Uiteindelijk bereikte de regering-Bourgeois voor de zomer een akkoord rond het afvalplan. Zo komt er een verbod op het gebruik van plastic (wegwerp)zakjes, het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen wordt verplicht en er komen scherpe doelstellingen voor de industrie. Daarnaast moet tegen 2025 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen en tegen 2023 65 procent van alle soorten plastic ingezameld en gerecycleerd worden. Indien de industrie haar doelstellingen niet haalt wil de Vlaamse regering boetes opleggen. Pas als de doelstellingen in 2023 niet gehaald worden zal de regering de sector ‘vragen’ om statiegeld te organiseren. “Wij zijn teleurgesteld in het akkoord”, zegt Elisabeth Meuleman (Groen). “Wij pleiten ervoor dat er op zijn minst toch een tussentijdse evaluatie wordt voorzien zodat er sneller kan ingegrepen worden”.
Studio Commissie, dinsdag 18 september 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.