Waterverspilling tijdens periodes van droogte
De vijf Vlaamse provincies namen afgelopen zomer verschillende maatregelen als gevolg van de droogte. Daarop volgde een onduidelijke communicatie en bleef het waterverbruik zeer hoog. Sp.a-parlementslid Rob Beenders vraagt zich af hoe Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de Vlaming kan overtuigen om minder water te verbruiken in periodes van grote droogte.

De warme zomer van 2018 zullen we niet snel vergeten. Het KMI bestempelt deze lente en zomer als uitzonderlijk. Wat betekent dat een gelijkaardige droogte maar eens in de twintig jaar voorkomt. Om waterverspilling tegen te gaan namen de vijf Vlaamse provincies verschillende maatregelen. Daarnaast vaardigde Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een sproeiverbod uit. Maar experts waren niet onder de indruk. “Willen we ernstige waterschaarste vermijden, dan moeten we in actie schieten. Dan moeten we ervoor zorgen dat we water tijdens natte periodes beter kunnen stockeren, dat het water beter kan infiltreren in de grond en dat we beter inzetten op het hergebruik ervan”, zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) aan ‘De Morgen’.

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte diende Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) eind juli een aanvraag in om de commissie Leefmilieu vervroegd bijeen te roepen. Maar volgens commissievoorzitster Tinne Rombouts (CD&V) kon hij de hoogdringendheid van zijn vraag niet aantonen. Vandaag werd de droogteperiode in de commissie geëvalueerd. “Volgens de minister is de watervoorraad nooit in het gedrang gekomen, omdat mensen spaarzaam zijn geweest met water. Maar dat klopt niet. De watervoorraad is vooral niet in het gedrang gekomen omdat het zo een natte winter was vorig jaar. De minister heeft gewoon geluk gehad”, aldus Beenders.

Studio Commissie, dinsdag 18 september 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.