Zonnedelen in Vlaanderen
In de commissie Energie van het Vlaams Parlement werd een conceptnota van N-VA’er Andries Gryffroy over zonnedelen besproken. Zonnedelen zou het mogelijk maken dat mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, toch van zonne-energie kunnen genieten door mee te investeren in zonnepanelen op andere private of publieke daken. Ruben Baetens, consultant bij kennisbedrijf 3E legt uit hoe dat in Vlaanderen in z’n werk zou kunnen gaan.

De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er nog heel wat grote bruikbare daken in Vlaanderen beschikbaar. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), wil daarom eind dit jaar ‘zonnedelen’ mogelijk maken. Particulieren zullen zo mee kunnen investeren in zonnepanelen van bedrijven, coöperatieven, steden, gemeenten of verenigingen. Wie mee investeert zal dit meteen verrekend zien op hun factuur. “Tot voor kort was de idee dat hernieuwbare energie alleen maar kostte, dat het de factuur verzwaarde en dat het een negatief verhaal was. Dat turnen wij nu om met een positief verhaal”, zegt minister Tommelein.

Andries Gryffroy (N-VA) is alvast zeer optimistisch over zonnedelen. Dat is geen verrassing, want hij lag namelijk zelf aan de basis van de conceptnota. “Daken van bedrijven, sporthallen, overheidsgebouwen, monumenten en kerken zijn geschikt voor zonnepanelen. In plaats van open ruimte aan te snijden, kunnen we dat potentieel veel beter benutten in Vlaanderen”, zegt Gryffroy. “Deze goede praktijken moeten een boost geven om te investeren in hernieuwbare energie. Dit investeringskader is trouwens ook toepasbaar voor andere vormen van hernieuwbare energie, zoals windmolens”.

Studio Commissie, donderdag 12 april vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.