Minister Crevits had zich haar terugkeer naar het parlement waarschijnlijk anders voorgesteld. Tijdens de eerste plenaire vergadering na haar verplichte rust moet ze al verschijnen om het te hebben over de gruwelijke feiten die zich afspeelden in twee kindercrèches: een in Oudenaarde en een in Keerbergen. Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman (Groen) is hard voor de Vlaamse regering. Voor haar betekenen de weerzinwekkende feiten die plaatsvonden in de kinderopvanginitiatieven een falen van de hele Vlaamse regering.

Voor de zoveelste keer komen er horrorverhalen naar boven van kinderopvanginitiatieven. Al van in 2011, meer dan tien jaar geleden, zijn er klachten over kinderopvang ’t (b)engeltje in Oudenaarde. Er is sprake van kindjes die worden geslagen, die worden opgesloten in een donkere washok, die water over hun hoofd gegoten krijgen,… Ook kinderdagverblijf Mippie en Moppie in Keerbergen moest de deuren sluiten na een onrustwekkende melding van een kindje dat vastgebonden werd met ducttape. Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman (Groen) wijst met de vinger naar de Vlaamse regering. “Dat het nog altijd grondig fout loopt en dat we opnieuw deze vreselijke getuigenissen moeten lezen in de krant, is een politiek falen van deze regering. Al jarenlang wordt de sector kapot bespaard.”

Volgens Meuleman had men rond het dossier over het kinderdagverblijf in Oudenaarde sneller kunnen optreden vanuit het voorzorgsprincipe. “We moeten er nog strenger op toezien dat het voorzorgsprincipe wordt toegepast. De veiligheid van kinderen mag nooit in het gedrang komen.” Na de verschrikkelijke gebeurtenissen en in onderling overleg met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) is Katrien Verhegge, de administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Opgroeien, opgestapt. “Maar door de leidinggevende te ontslaan ga je de problemen in de kinderopvang niet oplossen”, zegt Meuleman.

Nieuw bureaulid

Binnenkort ruilt Meuleman haar zitje als voorzitter van de commissie voor Cultuur in voor een zitje als secretaris in het Uitgebreid Bureau. Voormalig voorzitter van Groen Meyrem Almaci neemt het voorzitterschap van de commissie over. “Mijn eerste liefde blijft onderwijs, dus naast mijn functie als secretaris in het Uitgebreid Bureau keer ik ook terug naar de commissie voor Onderwijs. Ik denk dat minister van Onderwijs Ben Weyts verheugd zal zijn dat ik terug naar de onderwijscommissie kom”, lacht Meuleman.