De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) trekt aan de alarmbel. De hoge schoolkosten in het secundair onderwijs drijven gezinnen in kwetsbare leefomstandigheden nog verder de dieperik in. Sommige richtingen, zoals slager of lasser zijn zo duur geworden dat jongeren een andere richting moeten kiezen. In Studio Vlaams Parlement vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Kim De Witte (PVDA) om een maximumfactuur in het secundair onderwijs in te voeren.

Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar. Met de ‘digisprong’ moesten ouders noodgedwongen een laptop aankopen of huren. Maar een daling in kosten voor dure (invul)handboeken en ander drukwerk bleef uit. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) adviseert daarom om onmiddellijk de schoolkosten te bevriezen. Vlaams volksvertegenwoordiger Kim De Witte (PVDA) steunt hun oproep. “Er moet een maximumfactuur in het secundair onderwijs komen. Het voordeel is dat je dan teruggaat naar een gelijkschakeling tussen de scholen. En het is perfect mogelijk om te moduleren in functie van de studierichting. Je kunt een andere maximumfactuur voorzien in het aso, in het bso, en in het tso.”

Vele scholen kampen met onbetaalde schoolfacturen en slagen er niet in om een gepaste oplossing te vinden. Zo staat in het rapport van de VSK te lezen dat in bepaalde scholen in Vlaanderen scholieren waarvan de facturen niet betaald zijn hun rapport niet krijgen. De Witte blijft herhalen dat het invoeren van een maximumfactuur zowel de scholen als de gezinnen zou helpen. “De maximumfactuur zorgt ervoor dat er meer gelijkheid is, dat er geen scheiding is tussen rijke scholen, waar de factuur onbeperkt is, en arme scholen, waar dat niet het geval is. In het basisonderwijs genieten ouders van een maximumfactuur. Daar zijn blijkbaar geen problemen mee. Waarom dan niet in het secundair? Er is geen enkele reden om die maximumfactuur te blijven weigeren.”