Vlaams volksvertegenwoordiger Gwendolyn Rutten (Open Vld) is niet te spreken over de aanpak van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) in de verkrachtingszaak aan de KU Leuven. Tijdens de plenaire vergadering gaat het er verhit aan toe. Ook in Studio Vlaams Parlement spaart Rutten de minister niet.

De verkrachtingszaak aan de KU Leuven is het zoveelste geval van grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Vorige week is een professor pedagogie veroordeeld voor de verkrachting van een studente. De zaak veroorzaakte overal grote verontwaardiging en die is doorgedrongen tot bij de Vlaamse regering. Zo kondigde Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze van plan is om 1,4 miljoen euro aan subsidies voor de universiteit on hold te zetten. Ze wil eerst opheldering over hoe de universiteit de verkrachtingszaak die aan het licht is gekomen, heeft aangepakt.

“Wat minister Demir hiermee insinueert is dat de KU Leuven de zaak in de doofpot wou stoppen en niet genoeg aandacht heeft voor het slachtoffer. Maar uit het rapport van de regeringscommissaris blijkt dat er geen aanwijzingen zijn van een ‘doofpotoperatie’. Demir heeft zich gedragen als een olifant in een porseleinenwinkel”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Gwendolyn Rutten (Open Vld). “De verontwaardiging delen we allemaal. Maar we leven in een democratie en niet in een emo-cratie. Met verontwaardiging steek je niemand achter de tralies.”

Een vat vol emotie

Rutten spaart de roede niet voor minister Demir. Ze vindt dat excuses van de minister hier gepast zijn. “Als je enkel en alleen op emotie wil surfen dan moet je geen minister zijn. Als je minister bent, moet je respect hebben voor de rechtsstaat, de scheiding der machten, de onafhankelijkheid van het gerechtelijk onderzoek en de anonimiteit van het slachtoffer. Dan storm je niet als een vat vol emoties naar de media om te zeggen dat er sprake is van een doofpotoperatie, terwijl dat helemaal niet waar is.”