Moskee
“Ik zal eerstdaags beslissen over de intrekking van de erkenning van de Al Ihsaan-moskee in Leuven”, dat heeft Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) gezegd tijdens een uitzonderlijk vragenuurtje in de commissie ad hoc in het Vlaams Parlement. Maar Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) wil dat de minister vandaag nog een beslissing neemt. “Wie weet wie er eerstdaags minister zal zijn. Neem dus vandaag nog, op basis van alle informatie waarover u beschikt, de enige mogelijke conclusie: trek de erkenning van de moskee in”.

Eind juli startte minister-president Liesbeth Homans (N-VA) de procedure om de erkenning van de Al Ihsaan-moskee in Leuven in te trekken. Dat gebeurde op basis van een advies van Staatsveiligheid. Daaruit bleek dat een “(…) salafistische organisatie lessen organiseerde binnen de moskee. Die het potentieel hebben om een vector voor het verspreiden van extremisme te worden”. Er is onder meer sprake van een hulpimam die tijdens een preek op vrijdag ertoe oproept ongehoorzame vrouwen een “lichte tik te geven met een miswak” (een dun, houten tandenborsteltje). De hulpimam zou in 2017 door de Moslimexecutieve hiervoor geschorst zijn geweest, maar zou na die schorsing opnieuw aan de slag gegaan zijn in de Leuvense moskee.

Uit een tweede advies van Staatsveiligheid die minister-president Homans op 18 september heeft gekregen staat dat de betrokken hulpimam sinds februari 2019 niet meer actief is. “Een beetje vreemd omdat in een rapport van 16 mei er wordt gezegd dat de onderwijsactiviteiten van betrokkene problematisch zijn. In augustus wordt er dan een nieuw rapport opgemaakt, waarin wordt gezegd dat betrokkene in februari al weg was. Maar in het rapport van mei was betrokkene er nog wel”, zegt Homans. Verschillende parlementsleden zijn verbaasd over de slechte informatiedoorstroming. “De Staatsveiligheid en ook andere federale politiediensten moeten veel transparanter zijn in het doorgeven van informatie ter zake”, klinkt het.

Salafistische onderwijsactiviteiten

Minister-president Homans herhaalt wel dat Staatsveiligheid niet uitsluit dat de salafistische onderwijsactiviteiten worden voortgezet. “Ze doen er geen uitspraak over. Ze zeggen gewoon dat het nog altijd een vector is voor extremisme”, zegt Homans. De minister-president gaat de adviezen nu naast elkaar leggen. Eerstdaags zal ze een beslissing nemen over de volgende stap in dit dossier. Voor Chris Janssens (Vlaams Belang) zijn er genoeg elementen om de erkenning van de moskee in te trekken. Zelfs om ze volledig te laten sluiten. “Als wij deze moskee verder blijven erkennen en subsidiëren, is dat zoiets als pyromanen subsidiëren om brand te bestrijden”, klinkt het.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 25 september 2019 vanaf 20u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.