Wanneer de problematiek van sociale woningen in het Vlaams Parlement aan de orde is, dan is Vooruit-parlementslid Maxim Veys altijd van de partij. Ook nu weer gaat hij het debat aan met Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Hij is te gast bij journalist Marc Van de Looverbosch in Studio Vlaams Parlement.

In Gent heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard een blok oude sociale appartementen verkocht aan een projectontwikkelaar. Door de nieuwe regels van de Vlaamse regering moet de maatschappij noodgedwongen uit Gent vertrekken. In totaal gaat het om 72 versleten appartementen die voor zo’n 77.000 euro per stuk doorverkocht werden. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys (Vooruit) gaat dit een stap te ver. “Die projectontwikkelaar wil deze appartementen verkopen, met het oog op het maken van heel veel winst, op basis van iets dat hij goedkoop verworven heeft dat gefinancierd werd met belastinggeld. Daar kan ik geen vrede mee nemen.”

Veys is kwaad dat deze woningen verkocht worden op de private markt, terwijl de vraag naar sociale woningen zo hoog is. Er heerst ook grote onduidelijkheid wat er met de overige 3000 sociale woningen van Volkshaard zal gebeuren. “Het grootste probleem is dat we al jaren te traag en te weinig sociale woningen bijbouwen. Deze minister (Vlaams minister van Wonen Matthias Diependale, n.v.d.r.) heeft ervoor gekozen om de sector volledig overhoop te halen. Hij is meer bezig met zichzelf, dan met het bouwen van sociale woningen.”

Vertrek Gennez

Net voor het kerstreces kwam er een politieke verrassing uit de bus: Vlaams volksvertegenwoordiger Caroline Gennez (Vooruit) vervangt Meryame Kitir als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. “Zeer jammer, want onze fractie in het Vlaams Parlement had een goede mix van zowel nieuwe gezichten, zoals Hannelore Goeman, als mensen met veel politieke ervaring, met name Caroline Gennez. Het is een mix die goed werkt”, stelt Veys vast.