universiteiten
De Vlaamse regering zal deze legislatuur minimaal 245 miljoen euro besparen op universiteiten. Dat blijkt uit een schatting van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. Die besparingen zullen ook een economische impact hebben. Dat zeggen vertegenwoordigers van de universiteiten tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement.

Luc Sels, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en rector van de KU Leuven, betreurt de besparingen bij de universiteiten. Door het overslaan van twee kliks zullen bijkomende schalen van financiering niet worden toegekend bij het behalen van een bepaald aantal studenten. Concreet krijgen de universiteiten in 2021 en 2023 dus geen extra financiering, hoewel ze die normaal gezien door een stijging in studentenaantallen zouden verdienen. De cumulatieve besparing wordt door de VLIR op minimaal 245 miljoen euro ingeschat. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk hoger.

Het overslaan van de zogenaamde kliks is bijzonder ingrijpend voor de universiteiten. Het gaat over de eerste geldstroom, over de middelen die echt nodig zijn voor definanciering van de exploitatiekosten en over de devaluatie van de waarde van een studiepunt voor altijd. “Deze besparingen zullen natuurlijk een impact hebben. Hoe groot die zal zijn, is op dit moment moeilijk in te schatten”, aldus Luc Sels.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 17 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.