jongeren
Op sociale media delen kwetsbare jongeren berichten over zelfverminking, zelfmoord en eetstoornissen. Uit een reportage van het VRT-programma Pano blijft dat onder de radar van hulpverleners en ouders. Het zorgt voor onrust bij de parlementsleden. Tijdens de commissie vragen ze minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Jeugd Benjamin Dalle hoe hulpverleners jongeren beter kunnen bereiken via sociale media. En of het gebruik ervan kan worden opgevolgd.

Op woensdag 4 maart 2020 gaf een Panoreportage aan dat psychisch kwetsbare jongeren berichten delen over eetstoornissen, zelfverwonding en zelfdodingsgedachten in verborgen netwerken op sociale media. “Professionele hulpverleners zeggen zelf hier geen of weinig vat op te hebben. Men omschrijft het als een blinde vlek, een stuk van het leven van de jongeren dat nog steeds verborgen ligt. Het is dan ook moeilijk om de zorg daarop af te stemmen”, zegt Katrien Schryvers (CD&V).

Hoe werkt het in de praktijk? Jongeren maken naast hun persoonlijke account, die vaak mee gecontroleerd wordt door de ouders, een privéaccount aan om deel te nemen aan de verborgen netwerken. Ze zoeken door de berichten en expliciete foto’s en video’s die ze posten, steun en begrip voor hun donkere gedachten. “Hierdoor raken ze soms verstrikt in een negatieve spiraal die zichzelf versterkt. En die in de hand wordt gewerkt door een aantal van die netwerken. Ze sluiten zich als gevolg meer en meer af van de reële wereld. Het gebeurt onder de neus van de familie en hulpverleners, maar toch is het voor hen vaak onzichtbaar”, zegt Lorin Parys (N-VA).

Online preventie

Ministers Wouter Beke en Benjamin Dalle zijn onder de indruk van de reportage. “Het feit dat deze zaken online en vaak anoniem gebeuren, maakt het er niet gemakkelijker op om te kunnen interveniëren”, zegt minister Beke. Toch willen de ministers in de toekomst meer inzetten op online preventie. Binnenkort willen ze de relevante actoren, zoals het VLESP (Vlaams Exerptisecentrum Suicidepreventie), de hulpverlening, de JAC’s (Jeugdadvies centrum), Tele-onthaal, de Zelfmoordlijn, de Vlaamse jeugdraad, jeugdinformatie Wat Wat en het kenniscentrum Mediawijs rond de tafel brengen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Ook online moeten we er zijn voor problemen van kwetsbare jongeren

Studio Commissie, maandag 16 maart 2020 vanaf 18u30 vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.