Misschien hebben we twee weken geleden wat te enthousiast opgeroepen om de frigobon aan te vragen. Want wat blijkt nu: de kortingsbon voor energiezuinige toestellen is slachtoffer van zijn eigen succes en dreigt onbetaalbaar te worden. Wie al langer waarschuwde voor de gevaren van de Melissabon is Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Sinds 1 januari kunnen meer Vlamingen een kortingsbon van 250 euro aanvragen voor de aankoop van nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen. Deze kortingsbon wordt toegekend op basis van inkomen, maar de inkomensgrens werd fors verhoogd. Zo’n 35 procent van de Vlaamse gezinnen heeft er nu recht op. Maar al snel kwam aan het licht dat hier misbruik van werd gemaakt. “Zo vroegen bijvoorbeeld meerdere leden binnen hetzelfde gezin een bon aan. Sommigen verkopen de bon zelfs door”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (Vlaams Belang) aan.

Minister Depraetere wordt nu verweten aan socialistische Sinterklaaspolitiek te doen, maar de kortingsbon bestaat al 16 jaar. Het was minister Hilde Crevits (cd&v) die de bon in 2008 bedacht. “Minister Crevits wou destijds de mensen die het moeilijk hadden in onze samenleving een duwtje in de rug geven. Met de kortingsbon konden deze mensen een energiezuinig toestel kopen. En daar is niets mee. De groep was ook beperkt”, kaart Brusselmans aan. “Maar de opvolger van Crevits, minister Demir, besliste als een soort PR-stunt de inkomensgrens te verhogen, zodat een op drie Vlaamse gezinnen in aanmerking zouden komen.”

Stijgende energiefactuur

Volgens Brusselmans is het misbruik niet het enige probleem. Ook schiet de kortingsbon zijn doel voorbij. “Die kortingsbon wordt geprefinancierd door netbeheerder Fluvius. Hierdoor heeft Fluvius meer personeel nodig om dit allemaal te verwerken. Dat kost allemaal geld. En dat geld zal men proberen te recupereren via belastingen. Dit zal dus gewoon terug doorgerekend worden op uw energiefactuur”, verklaart Brusselmans.

Daarnaast had minister Depraetere voor heel 2025 op 16.000 bonnen gerekend, ter waarde van 4 miljoen euro. Na minder dan twee maanden zijn er al 44.000 bonnen aangevraagd. “Er zal een budgettair tekort zijn om al die bonnen te kunnen betalen. De vraag is: waar zal de regering dat geld vandaan halen?”, vraagt Brusselmans zich in Studio Vlaams Parlement af. “De uitbreiding die minister Demir destijds heeft ingevoerd, moet volledig teruggeschroefd worden.”