Iemand die een slecht rapport krijgt en dat niet graag laat zien, tot daar aan toe. Maar een groot onderwijsrapport twee jaar lang verborgen houden voor het Vlaams Parlement, dat is onaanvaardbaar. In Studio Vlaams Parlement uit Vlaams volksvertegenwoordiger Stephanie D’Hose (Open Vld) haar ongenoegen.

Veel leerkrachten weten niet goed welke basiskennis ze precies moeten overbrengen. Dat staat in een onderwijsrapport dat twee jaar lang verborgen werd gehouden. “Hoe kan het zijn dat dit rapport twee jaar lang in de schuif van het bureau van voormalig onderwijsminister Ben Weyts heeft gelegen?”, vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Stephanie D’Hose (Open Vld) zich af. “Het is vijf voor twaalf in het onderwijs. Het parlement had meteen de resultaten van het rapport moeten krijgen. Wij bepalen de eindtermen en hadden alle informatie moeten krijgen.”

Dat het niet goed gaat met ons onderwijs, is al langer geweten. Voormalig onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) beloofde de tanker te doen keren. Maar volgens D’Hose is dit niet gebeurd, erger nog. “De tanker is niet gekeerd, de tanker is gezonken. Men zegt dat de lat hoger moet in het onderwijs, maar op dit moment is er geen lat meer”, klinkt het bij D’Hose. “Uit het verborgen onderwijsrapport blijkt dat in slechts 1 op de 10 scholen alle kinderen het niveau basisgeletterdheid halen. Ze kunnen geen mail foutloos schrijven, ze kunnen kortingen tijdens de solden niet berekenen, enz. Maar ook bij de leerkrachten zijn er problemen. Zo weten heel veel leerkrachten eigenlijk niet wat van hen verwacht wordt. We moeten ze beter ondersteunen. Er is echt heel veel werk aan de winkel.”

Leerplichtleeftijd

Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) wil tegen Pasen de nieuwe kennisdoelen voor het basisonderwijs voorstellen. Een commissie onder leiding van Daniel Muijs werkt die uit. Maar D’Hose haalt aan dat de nieuwe regering De Wever, op federaal niveau, een kans heeft laten liggen in het regeerakkoord. “Nergens wordt er een woord gerept over de verlaging van de leerplichtleeftijd. De liberalen vragen dit al meer dan 20 jaar. Hoe sneller je een kind naar school kan sturen, hoe sneller het kind kan beginnen leren.”

Nieuwkomer

D’Hose leerden we vorige legislatuur kennen als de cultuurexpert van Open Vld in het Vlaams Parlement. Deze legislatuur spitst ze zich toe op de bevoegdheid onderwijs. En dat is toch even wennen. “De commissie Onderwijs is echt een heel technische commissie. Ze heeft ook een enorme voorgeschiedenis”, reageert D’Hose in Studio Vlaams Parlement. “Mijn collega-parlementsleden in de commissie zetelen al voor de zoveelste legislatuur in de commissie onderwijs. Daarenboven zijn het ook allemaal leerkrachten en zijn ze moeder of vader. Ik ben de enige niet-leerkracht en niet-moeder in de commissie. Maar aan de andere kant kan ik wat aan de boom schudden van die soms veel te technische commissie.”