Meyrem Almaci
Op 8 maart vond de Internationale Vrouwendag plaats. Naar aanleiding van deze door de Verenigde Naties erkende feestdag hebben we Vlaams volksvertegenwoordiger en ex-voorzitter van Groen Meyrem Almaci te gast in Het Gesprek. We hebben het over de positie van de vrouw in de politiek maar ook over de actualiteit: de strijd op leven en dood van de regering Jambon.

Internationale Vrouwendag is een erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt. Deze dag staat in het teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger en ex-voorzitter van Groen Meyrem Almaci is dit altijd een zeer speciale dag geweest. In Het Gesprek vertelt ze hoe vrouw zijn nog steeds een rol speelt in de politiek. “Ik geloof niet in testosteronpolitiek. Die is hard tegen hard. Een tactiek van buigen of barsten. Ik geloof in de kracht van het compromis en het zoeken van vertrouwen. Het is gemakkelijker gegaan om tot akkoorden te komen als er vrouwen rond de tafel zitten. Omdat er niet die neiging is om zich constant te profileren ten koste van elkaar.”

Jungle zonder wetten

Maar vrouwen in de politiek krijgen het ook veel harder te verduren. Dat blijkt uit berichten van Nederlandse media. Vrouwen die actief zijn in de politiek zouden veel vaker te maken krijgen met agressie en haat dan mannen. Ook Almaci stelt dit vast. “De politieke arena vandaag is moordend voor vrouwen, mede door de komst van social media. Vrouwen worden veel vaker geviseerd op social media, dat is een jungle zonder wetten. De gendergelijkheid staat onder druk. We zijn stappen achteruit aan het zetten. Gevechten die we dachten gewonnen te hebben, zijn plots terug onderwerp van debat.”

Volgens Almaci worden vrouwen in de politiek ook veel meer aangesproken op hun uiterlijk dan mannen in de politiek. “Er is een veel grotere focus op uiterlijk en hoe je iets zegt. We verwachten van een man dat hij zich in een debat laat gelden, als een vrouw dat doet wordt ze vaak als hysterisch bestempeld.”

Demir versus Crevits

Het stikstofdossier lijkt wel muurvast te zitten. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) en Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) staan lijnrecht tegenover elkaar. Twee vrouwen die niet tot een compromis kunnen komen? “Er was vorig jaar een akkoord! Maar momenteel heeft de cd&v te kampen met een existentiële crisis. Ze kiezen er nu voor om zich met dit dossier te profileren”, zegt Almaci. “Maar deze problemen hadden voorkomen kunnen worden. Hadden we dit twintig jaar geleden, toen de problemen gekend waren, op een juiste manier aangepakt dan zaten we nu niet in deze shitstorm.”