Al sinds enkele weken voert het Crisiskabinet Kinderopvang actie tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Ouders wonen samen met hun baby of peuter de zitting vanuit de publiekstribune bij. Op deze manier willen ze de problemen in de kinderopvang aanklagen. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Heleen Struyven, oprichtster van het Crisiskabinet Kinderopvang, en Meron Knikman, voorzitster van de Vrouwenraad.

Elke woensdag verzamelt zich een groep ouders in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement. Ze maken zich zorgen over de malaise binnen de kinderopvang en roepen de beleidsmakers op om snel structurele oplossingen uit te werken. “Het is crisis in de kinderopvang. Al een decennium lang is het aantal mensen dat uit de kinderopvang vertrekt groter dan de instroom. Daarnaast blijft het plaatstekort elk jaar stijgen”, stelt Heleen Struyven, oprichtster van Crisiskabinet Kinderopvang, vast.

De Vlaamse regering besliste onlangs om elk jaar 115 miljoen euro extra te investeren in de hervorming en uitbreiding van de kinderopvang. Maar volgens Struyven is dit niet genoeg. “Een groot deel daarvan gaat naar de verloning. Vooral om de loonverschillen tussen de verschillende subsidietrappen gelijk te trekken. Dit had eigenlijk al lang geleden moeten gebeuren. Binnen de sector worden de mensen nog steeds onderbetaald en ondergewaardeerd voor het zware werk dat ze doen en dat komen we vooral elke woensdag aankaarten.”

Marshallplan

De organisatie vraagt om dringend een ‘Marshallplan Kinderopvang’ op te stellen. Met daarin aandacht voor volgende elementen: de begeleider-kind ratio, de verloning en loopbaanperspectief. Ook de Vrouwenraad ondersteunt de actie van het crisiskabinet kinderopvang. “Ook wij lobbyen al jaren om de problemen in de kinderopvang op te lossen. Want wie is hier vooral de dupe van? De moeders. Zonder kinderopvang kunnen moeders niet gaan werken”, zegt Meron Knikman, voorzitster van de Vrouwenraad.

Maar de actie wordt niet door iedereen gesmaakt. Zo haalde Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) onlangs uit naar de ouders in de publiekstribune, toen een kind tijdens zijn betoog kort krijste. “Ik vind het bijzonder raar dat je kinderen meeneemt naar het parlement, maar het zal aan mij liggen”, klonk het. “Stoort het meneer De Gucht dat we er zitten of stoort onze boodschap?”, vraagt Struyven zich af. “De meerderheidspartijen storen zich aan onze aanwezigheid. Terwijl ze net blij zouden moeten zijn dat geëngageerde burgers zich mengen in het debat.”