Kan een bij uitstek federale bevoegdheid als Justitie wel gesplitst worden? Onze Vlaamse minister van Justitie Demir denkt van wel. Ze baseert zich op een studie van geleerde professoren. Maar justitie splitsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Jeroen Tiebout (N-VA).

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit ervoor om Justitie te splitsen. “Het is vaak dweilen met de kraan open”, klinkt het. Ze wil met meer bevoegdheden de problematiek beter kunnen aanpakken. Haar partijgenoot Jeroen Tiebout (N-VA) steunt haar voluit. Als oud-kabinetchef van minister Weyts komt hij niet onbeslagen op het gladde ijs van het parlement. “Uit een studie van grondwetsspecialisten blijkt dat een splitsing wel degelijk kan. Om dit moment is de bevoegdheid Justitie wat halfslachtig gesplitst. Het is geen ideaal scenario.”

Volgens Tiebout leidt slechts vijftien procent van de milieuovertredingen tot een vervolging, dagvaarding of minnelijke schikking op federaal niveau. Want de wetgeving is dan wel Vlaams, de opsporing en de vervolging is federaal. “We zetten in op milieuhandhaving, maar we worden slachtoffer van het niet opvolgen daarvan. Dan ben je iemand die vecht met één arm. Dan lijkt het mij verstandig om die pakketten volledig Vlaams te behandelen.”

Enkelbanden

Vlaanderen bereikte deze maand de kaap van 1.700 mensen die momenteel onder elektronisch toezicht staan. Maar het loopt niet allemaal van een leien dakje. “We zien dat de federale overheid steeds meer mensen in dat verhaal van de enkelband duwt. Op deze manier wil het federale niveau de overbevolking in de gevangenissen tegengaan”, stelt Tiebout vast. “Maar Vlaanderen is niet bevoegd om in te grijpen, dat is een federale bevoegdheid. Wij willen dat de Vlaamse bevoegdheden worden uitgebreid, zodat we ook kunnen ingrijpen.”