begrotingsdebat
Het debat over de Vlaamse begroting dat dinsdag werd stopgezet wegens een bommelding kon vanmorgen worden verdergezet. De oppositie is vooral niet spreken over de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering. Volgens hen wordt er bitter weinig geïnvesteerd in zorg. “Ik wens u heel veel succes om over 5 jaar aan de boze Vlaming te zeggen dat na 20 jaar CD&V op welzijn de zorgcrisis alleen maar groter zal geworden zijn”, klinkt het bij Conner Rousseau (sp.a). Groen heeft dan weer scherpe kritiek op de Vlaamse klimaatplannen.

Afgelopen dinsdag kwam tijdens de uiteenzetting van Björn Rzoska (Groen) een bommelding binnen. Het begrotingsdebat werd daarom uitgesteld naar donderdag. “Zoals ik dus zei, beste collega’s”, grapte Rzoska. “Ik heb de meest explosieve passages uit mijn toespraak weggelaten”. Nadien begon de fractieleider van Groen forse kritiek te uiten op het regeerakkoord van de Vlaamse regering. Het ontbreken van een duidelijk financieel plan op het vlak van klimaat, zint hem duidelijk niet. “Waar zitten de klimaatinvesteringen? Want Vlaanderen begint stilaan een eiland te worden in Europa als het gaat over klimaat”, klinkt het bij Rzoska.

Sp.a-fractieleider Conner Rousseau (sp.a) richt zijn pijlen voornamelijk op CD&V. Volgens Rousseau wordt er te weinig geïnvesteerd in zorg en welzijn. Zo wordt er voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 270 miljoen ingeschreven. “Daar pis je echt niet ver mee”, klinkt het. “Ik wens u heel veel succes om over 5 jaar aan de boze Vlaming te zeggen dat na 20 jaar CD&V op welzijn de zorgcrisis alleen maar groter zal geworden zijn”.

Geen schuldenberg

Maar voor minister-president Jan Jambon (N-VA) was schulden creëren geen optie en kon enkel door te besparen geld worden gevonden. “Natuurlijk had het méér moeten zijn, ik sta aan de kant van de mensen die dat zeggen. Meer voor de wachtlijsten, voor investeringen, … Maar dan moeten daar schulden tegenover staan. Dat is een politieke keuze die wij absoluut niet wilden maken”, reageerde Jambon. Na de commissie sprak Jan De Meulemeester over de keuzes van de nieuwe regering met Philippe Muyters (N-VA).

Het volledige verslag ik u hier terugvinden.

Studio ad hoc, donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.