waterfactuur
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil nog dit jaar met een voorstel komen om de waterfactuur socialer te maken. De correcties moeten meer gaan naar mensen die ze echt nodig hebben. Dat zegt ze in het Vlaams Parlement. De commissie voor Leefmilieu hield een gedachtewisseling met vertegenwoordigers van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Sinds 1 januari 2016 is de tariefstructuur van de integrale waterfactuur in Vlaanderen flink gewijzigd, en met name meer geüniformiseerd. Na de invoering van de nieuwe tariefstructuur van de integrale waterfactuur zijn diverse evaluerende deelstudies uitgevoerd. Deze zijn gericht op de evaluatie van een (of twee) beoogde effecten van het gewijzigde beleid. “De gewijzigde tariefstructuur wordt algemeen positief beoordeeld”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Voorts stellen we voor de gezinskorting op het vastrecht af te schaffen en nader onderzoek te laten voeren naar de hoogte en de doelgroep van de sociale correctie”.

Zowel in het regeerakkoord als in de beleidsnota zegt de regering rekening te zullen houden met deze evaluatie. Daarbij zal ze letten op billijkheid, betaalbaarheid en sturend karakter van de tariefstructuur. Ze wil het sociale tarief toepassen op basis van inkomen en niet meer op basis van statuut.

“De financiële uitdagingen in de watersector zijn nog groot, maar het uitgangspunt is dat de waterfactuur betaalbaar blijft”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Evaluatie van de tariefstructuur van de integrale waterfactuur

Studio Commissie, maandag 23 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.