mediaconcentratie
Vijf mediagroepen hebben in Vlaanderen 80 tot 100 procent van de markt in handen. Het gaat dan over de VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en De Vijver Media. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over mediaconcentratie in Vlaanderen van de Vlaamse Regulator voor de Media. Voorzitter Carlo Adams stelt het rapport voor in het Vlaams Parlement en bespreekt samen met de commissieleden de risico’s en voordelen die mediaconcentratie met zich meebrengt.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) maakt jaarlijks een rapport op over de ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen’. Uit het jongste rapport blijkt onder andere dat het Vlaamse aanbod aan klassieke mediaproducten voor 80 tot 100 procent van de markt in handen is van vijf mediagroepen: de VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en De Vijver Media. Carlo Adams, voorzitter van de algemene kamer van de VRM, legt uit dat concentratie over het algemeen een nadeel is. “Als  van  de  tien  overgenomen  tijdschriften  er  vijf verdwijnen en in vier dezelfde berichten staan, is dat natuurlijk een nadeel”, zegt Adams. Maar het kan ook bepaalde voordelen hebben, onder andere dat kleinere titels door overname van  een  groep  gered  worden.

Carlo Adams wijst erop dat het een zaak is van waakzaam te blijven omdat het aantal mediagroepen van negen naar vijf is teruggelopen. Hij kan niet bepalen of er een kritische ondergrens is voor de verschraling van het nieuwsaanbod, maar denkt wel dat het aantal groepen niet verder meer mag dalen. “Een echte alarmgrens voor concentratie is moeilijk te bepalen. Tegenover vorig jaar is er in ieder geval geen verslechtering”, aldus Adams.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: RAPPORT MEDIACONCENTRATIE 2019: ‘the big 5: Crossmedialiteit draait op volle toeren’

Studio Commissie, zondag 22 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.