verkeersborden
Overbodige verkeersborden op de Vlaamse wegen moeten verwijderd worden. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. In België zijn er geen tellingen maar uit recente cijfers blijkt dat in Nederland ongeveer 20% van de verkeersborden zou kunnen weggehaald worden. Te veel borden zorgt voor onduidelijkheid en daardoor zien de mensen door het bos de bomen niet meer. Dat vindt ook Marino Keulen (Open Vld).

Volgens de organisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN) zouden er in Nederland zo’n 600.000 overbodige verkeersborden staan, zowat 20 procent van het totale aantal. Dit zou te wijten zijn aan de creatieve manier waarop lokale wegbeheerders omgaan met de plaatsing van verkeersborden. “Meer verkeersborden zorgt niet voor meer verkeersveiligheid. Integendeel, een overaanbod aan verkeersborden kan weggebruikers in de war brengen. Wanneer er op één drager bijvoorbeeld meerdere verkeersborden geplaatst zijn, is het voor de weggebruiker niet steeds mogelijk alle informatie tijdig te verwerken”, zegt Marino Keulen (Open Vld). Hij vraagt zich af of deze conclusie kan doorgetrokken worden naar onze Vlaamse wegen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is het er mee eens dat men een teveel aan verkeersborden moet proberen te vermijden. Daaromtrent zette het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in september 2018 een duidelijke communicatielijn op. Aan alle steden en gemeenten werd gevraagd om alle overbodige borden weg te nemen. “Op de vraag over hoeveel overbodige verkeersborden langs de Vlaamse wegen staan, kan ik geen antwoord geven. Dat aantal is niet bekend. In 2018 werd aan de lokale besturen gevraagd om kennis te nemen van de actie van AWV en werden ze geïnspireerd en aangemoedigd om borden weg te nemen. We weten niet hoeveel zij er effectief hebben weggenomen”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zaterdag 21 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.