fietsers
Het aantal letselongevallen met fietsers is de afgelopen jaren fors gestegen. Een van de redenen is uiteraard de opkomst van de elektrische fiets. Maar uit cijfers van het verkeersinstituut Vias blijkt dat ook fietsers zelf het soms niet zo nauw nemen met de verkeersregels. Daarom werkt de Fietsersbond aan een hoffelijkheidscampagne voor fietsers. Een goed initiatief, vindt Wim Verheyden (Vlaams Belang).

Uit deze 8ste Nationale VerkeersONveiligheidsenquête, waarbij 6000 mensen werden bevraagd, blijkt dat de elektrische fiets verder in opmars is. Zestien procent van de Belgen geeft aan zich de voorbije twaalf maanden verplaatst te hebben met de elektrische fiets. Dat is een stijging van drie procent tegenover de vorige editie.  “De Vlaming fietst graag en veel, maar doet dat ook te vaak onveilig”, zegt Wim Verheyden (Vlaams Belang). “De resultaten van die studie zijn geen aanklacht tegen de fietsers, maar er blijkt wel uit dat heel wat fietsers het niet zo nauw nemen met de verkeersregels’.

Mensen rijden gemiddeld wat sneller met de elektrische fiets, maar slechts een klein percentage rijdt sneller dan 24 km/u. Bij de fietsers valt vooral op dat de combinatie met alcohol vaak gemaakt wordt. Ook andere essentiële verkeersregels, zoals het respecteren van het rode licht, worden regelmatig met de voeten getreden. “Het aantal letselongevallen met fietsers is de afgelopen jaren fors gestegen. En dat komt dus niet alleen door de opkomst van de elektrische fiets”, aldus Verheyden.

Campagne

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zal campagnes voor verkeersveiligheid in Vlaanderen verder ontwikkelen. Naast vier grootschalige campagnes, waarbij ze gebruik maakt van het affichagenetwerk langs de Vlaamse hoofdwegen, ontwikkelt zij twee tot drie doelgroepgerichte campagnes per jaar. “Dat er alsmaar meer fietsers zijn, kunnen we alleen maar toejuichen. Het is een duurzaam vervoermiddel. Dat is sowieso positief, maar de ongevallen daarmee, dat is natuurlijk iets minder”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Daarom blijven dergelijke campagnes, maar uiteraard ook alle andere maatregelen, opleiding en dergelijke, zeker heel belangrijk in de toekomst”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zaterdag 21 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.