De Antwerpse arbeidsrechtbank verplicht De Lijn om opnieuw zes ondernemingsraden in de vijf provincies en de hoofdzetel te organiseren. Naar aanleiding van de komende sociale verkiezingen wilde het bedrijf grondig hervormen en één overkoepelende ondernemingsraad oprichten maar dat was niet naar de wil van de vakbonden. De rechtbank gaf hen nu gelijk. Een beslissing die de efficiëntie niet ten goede zal komen, vreest men in het Vlaams Parlement.
De vakbonden Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD), Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) en Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB) spanden een rechtszaak aan tegen De Lijn. De openbaarvervoermaatschappij wou namelijk de overlegstructuur in het bedrijf grondig hervormen naar aanleiding van de sociale verkiezingen. Van zes ondernemingsraden zou men naar één overkoepelende ondernemingsraad gaan.
De vakbonden vreesden echter dat er geen correcte vertegenwoordiging meer zou zijn. De arbeidsrechtbank in Antwerpen volgde de vakbonden, waardoor er straks in mei opnieuw gewerkt zal moeten worden met provinciale kieslijsten. “Dus uiteindelijk is dat het verhaal. In navolging van het vonnis van de arbeidsrechtbank van Antwerpen van 10 februari 2020 zullen de sociale verkiezingen plaatsvinden op 28 mei in plaats van op 12 mei 2020”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Studio Commissie, zaterdag 21 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.