De jongste weken is er een sterke stijging van het aantal mensen dat geïnfecteerd is geraakt met COVID-19, het zogenaamde coronavirus. Overal worden maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tijdens de plenaire vergadering vragen zowel meerderheid als oppositie om alles op alles te zetten in de strijd tegen het coronavirus.

“De epidemie neemt ergere vormen aan. De negatieve gevolgen zijn groot en dreigen nog groter te worden”, zo opende minister-president Jan Jambon de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Door de nieuwe corona-maatregelen verliep de zitting in aangepaste vorm. Enkel de zeven fractieleiders, de Vlaamse regering en de voorzitter waren aanwezig.

Zowel meerderheid als oppositie steunen de maatregelen van de Vlaamse Regering in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Toch was er ook kritiek. “Deze coronacrisis is absoluut een wake-upcall. De realiteit is: we zijn niet voorbereid. Dat merk je vandaag. De communicatie van de overheid is niet altijd even helder. De instructies voor het werkveld komen soms te traag, en zijn soms onvolledig. Het is eigenlijk duidelijk dat er nergens op onze departementen een scenario klaarligt over hoe te reageren en wat te doen als zo’n gigantische gezondheidscrisis uitbreekt”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).