Het staat in het Vlaams regeerakkoord en dus in steen gebeiteld: de Vlaamse ambtenaar moet volledig neutraal zijn. Maar aan het einde van de legislatuur blijft Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA) op haar honger zitten: de ministers Somers en nu Rutten hebben volgens haar veel te weinig gedaan om die neutraliteit te garanderen. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.
“Neutraliteit van de dienstverlening en respect staan voorop bij de Vlaamse overheid.” Dat staat in het Vlaams regeerakkoord geschreven. Maar tot op heden is er geen algemeen geldende regel. Vlaamse overheidsadministraties hebben hun eigen regels rond de toepassing van levensbeschouwelijke neutraliteit. “Al jaren trek ik aan de mouw van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en nu aan zijn opvolger Gwendolyn Rutten om het regeerakkoord uit te voeren. We zitten aan het einde van de legislatuur en er ligt nog niets op tafel. Geen tijdslijn, geen stappenplan, gewoon niets”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA) in Studio Vlaams Parlement.
Vodje papier
Volgens het Europees Hof van Justitie mag een overheid religieuze tekens zoals hoofddoeken verbieden op het werk. Sminate begrijpt dan ook niet waarom er nog steeds geen kader is. “Wat houdt minister Rutten nu nog tegen om het Vlaams regeerakkoord uit te voeren?” Tijdens de plenaire vergadering haalde Sminate hard uit naar minister Rutten. “Het regeerakkoord is geen vodje papier. Het regeerakkoord dient niet om ministerposten binnen te halen, het dient om gemaakte afspraken na te komen”, klinkt het.
Het Europees Hof stelt dat zo’n maatregel niet onbegrensd door de politiek kan worden ingevoerd. Het moet geschikt, noodzakelijk en proportioneel zijn. En volgens minister Rutten zijn er tot op heden nog geen klachten binnengekomen. “Dan wordt het wel bijzonder moeilijk om juridisch aan te tonen dat iets noodzakelijk en proportioneel is”, reageert Rutten. Maar Sminate trekt dit in twijfel. “Bij Kind en Gezin zijn hier wel degelijk klachten over geweest. Ik vind de uitspraak van minister Rutten dan toch wel wat op het randje. Een overheid is neutraal, een ambtenaar moet in zijn verschijning dan ook neutraal zijn. Punt.”