U leest toch ook het tijdschrift ‘Dag Allemaal’? Want daarin brandde N-VA minister Demir elektrische auto’s en warmtepompen af als groene waanzin. Bij Vlaams Belang ging het licht uit toen ze dat lazen: want was het immers niet minister Demir zelf die met, in hun ogen, dwaze ideeën is afgekomen? Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Claes (Vlaams Belang).

Elektrische auto’s of warmtepompen, daar willen ze bij Vlaams Belang niets van weten. Nochtans verplicht de Vlaamse Regering elke burger binnenkort om zo’n pomp te kopen en zijn oude benzine of diesel te laten verdwijnen. Komt het nog goed tussen Vlaams minister Demir en Vlaams Belanger Bart Claes? “De laatste peiling voor N-VA was barslecht, ze zakken onder de 20 procent. Als je een beetje naar de mensen luistert, heeft dit vooral te maken met de verplichte regels die minister Demir aan de Vlaming oplegt. En nu keert ze plots haar kar”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Claes (Vlaams Belang) vast.

Het Vlaams Belang stelt zich eerder kritisch op over de klimaatdoemscenario’s. Ze steunen innovatie en technologie en geloven dat mensen zelf in staat zijn juiste keuzes te maken zonder hen te verplichten. “Bijna iedereen heeft een smartphone en geen Nokia 3310 meer. Mensen zijn zelf overgeschakeld zonder dat daar massaal subsidies tegenaan gesmeten zijn, omdat het een betere technologie is. Elektrische wagens, en al die andere klimaatsprookjes, worden alleen maar aangekocht als we daar massaal subsidies tegenaan smijten. Dan klopt er gewoon iets niet. Als een technologie beter is dan zullen de mensen zelf overschakelen. Laat de mensen zelf die keuze maken”, kaart Claes in Studio Vlaams Parlement aan.

Champagnekurken

Uit de laatste peiling, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, blijft Vlaams Belang veruit de grootste partij. De champagnekurken zullen wel geknald hebben in de hoofdkwartieren van het Vlaams Belang. “We blijven met beide voeten op de grond staan. Het is nog 100 dagen tot de verkiezingen, 100 dagen om de Vlaming te overtuigen van ons verhaal.”