Een lijnbus van Van Hool aan de fabriek in Koningshooikt

Busbouwer Van Hool heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat er tussen nu en 2027 meer dan 1.100 jobs zullen verdwijnen bij de Belgische vestiging van het bedrijf in Koningshooikt. De ontslagen kaderen in het ‘Herstelplan Van Hool’ waarmee de directie het bedrijf terug op de rails wil krijgen.

Van Hool schrapt niet alleen jobs, maar moet op zoek naar bijkomende financiering om het schip te keren. Als tegen het einde van deze maand niet minstens 45 miljoen euro wordt gevonden, dreigt een faillissement. Is de Vlaamse regering bereid om – via de Vlaamse Participatiemaatschappij (PMV) – dit bedrag op tafel te leggen?

Als gevolg van deze recente ontwikkelingen werd door de PVDA-fractie een actualiteitsdebat aangevraagd, waarna het Uitgebreid Bureau heeft beslist om een actualiteitsdebat toe te voegen aan de plenaire agenda van woensdag 13 maart 2024.

Verloop van het debat

1. Openingsstatement van maximum 4 minuten door elke fractie zonder onderbreking
2. Antwoord van de Vlaamse Regering van maximum 12 minuten
3. Debat met maximum 4 minuten spreektijd per fractie met mogelijkheid tot onderbrekingen

De onderbrekingen vanop de banken worden beperkt tot 1 minuut.

De sprekersvolgorde

1. cd&v
2. Vooruit
3. PVDA
4. Groen
5. N-VA
6. Vlaams Belang
7. Open Vld

Minister-president Jan Jambon en de ministers Jo Brouns en Lydia Peeters zijn uitgenodigd om het actualiteitsdebat bij te wonen. Nadien volgen de actuele vragen in afgeslankte vorm (1 per fractie).

Live uitzending

Volg dit debat woensdag 13 maart vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Studio Vlaams Parlement

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond, na afloop van de plenaire vergadering, volgt in het duidingsmagazine ‘Studio Vlaams Parlement’ een uitgebreid verslag. Daarna tot donderdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan dit debat ook rechtstreeks volgen via de webstream: