Maak u geen zorgen, in dit artikel zit geen subliminale boodschap verstopt, dat zijn beelden die opduiken op sociale media waar geheime informatie in verwerkt zit. Wat kunnen we daar tegen doen? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Meyrem Almaci (Groen).
Een op het eerste gezicht onschuldige foto kan een extremistische boodschap verbergen. Onderzoekers wijzen op de gevaren daarvan. Zijn we dan allemaal zo beïnvloedbaar voor al die verborgen boodschappen? “Mensen delen deze boodschappen zonder dat ze doorhebben wat ze aan het delen zijn. Daarmee worden boodschappen verspreid die extreemrechtse groepen doelbewust willen verspreid zien”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Meyrem Almaci (Groen). “Zo’n berichten zijn vaak een openingspoort naar meer haatdragende boodschappen. Die beginnen slinks maar worden steeds stuitender en extremer. Zo worden boodschappen van haat genormaliseerd.”
Deep nudes
Almaci waarschuwt ook voor de opkomst van ‘deep nudes’, gemanipuleerde naaktbeelden. De afgelopen jaren is de ontwikkeling van ‘deep fakes’ zo vergevorderd dat ze nog moeilijk te onderscheiden zijn van de realiteit. “Er wordt echt zwaar ingegrepen op mensen hun privéleven, met als doel schade te berokkenen. Er moet echt een kader komen over het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Een mes gebruik je om te koken, niet om iemand te vermoorden. Dat is hetzelfde met AI en sociale media.”
Moeten haatberichten op sociale media vaker bestraft worden? “Als vrouwen op straat worden nagefloten of lastiggevallen dan pikken we dat als samenleving niet. Wat we in het echte leven niet pikken, zouden we ook niet mogen pikken op sociale media. Als je strafbare zaken zegt op sociale media, zou je daarvoor moeten vervolgd worden”, aldus Almaci in Studio Vlaams Parlement.