PFAS, weet u nog wel, die gevaarlijke chemische stoffen die in de grond zitten? Niet alleen zijn deze stoffen aanwezig in Zwijndrecht rond de 3M-fabriek, maar ook op vele andere plaatsen in Vlaanderen. Moet er niet overal een bloedonderzoek gebeuren om iedereen gerust te stellen, vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniels (N-VA) zich af? Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
PFAS maakt veel mensen ongerust. In Zwijndrecht weten ze er alles over. Een bloedonderzoek leert dat het meestal wel meevalt. Maar ook op andere plekken maken mensen zich zorgen. Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) wil nog meer onderzoek. “Ik zou graag het bloedonderzoek uitgebreid willen zien naar mensen die lang in de omgeving van de 3M-site hebben gewoond maar daar nu niet meer wonen en ook naar andere sites waar een hoge PFAS-concentratie is vastgesteld.”
PFAS zit in tal van producten, zoals verpakkingen en schoonmaakmiddelen. De stoffen zijn niet afbreekbaar en blijven dus voor altijd aanwezig. Maar wat als je een hoge concentratie aan PFAS in je bloed hebt? “Na het ontvangen van de resultaten van het bloedonderzoek moeten de mensen begeleid worden. Op dit moment is er geen oorzakelijk verband tussen bepaalde kankers en PFAS. Misschien zal dit in de toekomst wel wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, zoals er met asbest gebeurd is. Dan zullen we ook schadeclaims kunnen eisen van de vervuilers. Laat ons dit dus grondig onderzoeken. Er moet wetenschappelijke duidelijkheid komen”, stelt Daniëls in Studio Vlaams Parlement.