Vlaams minister-president Jan Jambon presenteerde in het Vlaams Parlement zijn laatste Septemberverklaring van de huidige bestuursperiode. Alleen maar lachende gezichten op de regeringsbanken. Ook fractieleider voor Open Vld, Willem-Frederik Schiltz, is een tevreden man. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Traditiegetrouw opent de Vlaams minister-president het parlementaire jaar met zijn Septemberverklaring. Daarin komen de grote beleidslijnen voor het nieuwe politieke jaar aan bod. Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz is optimistisch. “Het is een evenwichtige Septemberverklaring”, klinkt het. Schiltz hekelt wel de manier waarop er aan politiek wordt gedaan. In zijn openingsstatement doet hij een oproep naar alle partijen, ‘laat ons de politieke stiel terug heropwaarderen’. “Mensen hebben geen behoefte aan ruzie in de politiek. Mensen krijgen daar een afkeer van en die afkeer groeit. Het tast de geloofwaardigheid van de politiek aan. Politiek kan anders, kan beter en moet beter.”

Minder vrouwelijk blauw

Tijdens deze legislatuur verloor de Open Vld-fractie twee zetels. Zowel Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi als Els Ampe stapten uit de partij. De terugkeer van El Kaouakibi, na twee jaar afwezigheid, naar het Vlaams Parlement zorgde voor veel beroering. In haar openingsstatement hekelde ze de “toxische sfeer waarmee er aan politiek wordt gedaan”. “Het is natuurlijk niet zo evident dat zij dat uitgerekend daar komt vertellen. Terwijl wij heel wat gevolgen mogen ondervinden door haar passage in de politiek”, reageert Schiltz in Studio Vlaams Parlement.

Els Ampe, die recent haar partij Open Vld verliet uit onvrede met de verkiezing van Tom Ongena als partijvoorzitter, toonde zich erg kritisch voor de begroting van de Vlaamse Regering. Zo noemde ze het “pure quatsch” dat er een evenwicht zou zijn in 2027. “Als iemand zich niet meer goed voelt in de club, dan moet die vertrekken. Daar valt eigenlijk niet veel meer over te zeggen. Jammer voor Els”, zegt Schiltz.

‘Godvergeten’

Na de laatste aflevering van de VRT-documentaire “Godvergeten” steunden zowat alle politieke partijen de vraag om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. Schiltz stelt zich hier toch vragen bij. “Je moet altijd wat behoedzaam zijn om meteen het zwaarste kanon boven te halen. Maar de politiek kan deze VRT-documentaire ook niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. We moeten een signaal geven van ‘we hebben het gehoord, we hebben het gezien’. Waar ik wel geen voorstander van ben, is om twee onderzoekscommissies, zowel op Vlaams als federaal niveau, tegelijkertijd te laten lopen.”