Voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Het Gesprek heeft journalist Marc Van de Looverbosch zijn oud-collega Johny Vansevenant uitgenodigd. Samen met hem doen ze een vooruitblik naar de nationale en gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Blijft N-VA de grootste partij? En zal de huidige coalitie standhouden?
Na 35 jaar Wetstraatjournalistiek ging Johny Vansevenant in augustus met pensioen. Maar stilzitten zit er nog niet in. “Ik volg het politieke nieuws nog steeds op de voet en ik zal dat ook blijven doen tot mijn laatste adem. Daarnaast ben ik ook een boek aan het schrijven over 35 jaar Wetstraatjournalistiek. Ik blader door mijn agenda’s en notulen.” Maar 2024 wordt nu wel een opmerkelijk jaar op politiek vlak, eerst de nationale verkiezingen in juni en vier maanden later de gemeenteraadsverkiezingen. De moeder van alle verkiezingen, klinkt het. “Qua regeringsvorming zal er waarschijnlijk niets gebeuren tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Want als ze voor oktober 2024 al een federale en/of Vlaamse regering vormen, dan laten de partijen al in hun kaarten kijken. Het zou dan kunnen dat kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen partijen gaan afrekenen omdat ze niet tevreden zijn met de coalitievorming.”
Lachende gezichten
Op 25 september legde Vlaams minister-president Jan Jambon zijn laatste Septemberverklaring van deze legislatuur af. Vansevenant vond dat de minister-president er ontspannen uitzag. “Hij kreeg heel veel applaus vanuit de regeringsbanken, in tegenstelling tot vorig jaar (toen de Septemberverklaring moest uitgesteld worden door onenigheid met cd&v, n.v.d.r.). Elke partij heeft zijn trofee gekregen. Ze waren enorm lief voor elkaar. We zijn dat niet gewoon.”
De blikvanger in de Septemberverklaring is de forse investering in de kinderopvang. Zo wordt er 270 miljoen euro extra per jaar in de kinderopvang geïnvesteerd. Op deze manier wil de Vlaamse Regering de zogenoemde begeleider-kindratio naar beneden krijgen. “Voor minister Crevits is de buit binnen. Wat aangeeft hoe groot haar politieke gewicht binnen die regering is”, merkt Vansevenant op. “Vorig jaar kon minister Crevits niet mee onderhandelen omdat ze ziek was. Dalle en Brouns, met een directe lijn naar kersvers voorzitter Sammy Mahdi, moesten het overnemen. Na het fiasco over de kinderbijslag moest Crevits uit haar ziekteverlof komen om de situatie nog te redden. Volgens mij moet Mahdi met het idee hebben gespeeld om Crevits te liquideren en een nieuwe wind te laten waaien. Zo herinner ik mij nog een zinnetje in een krant dat stelde dat cd&v haar stemmen nog wil pikken bij de volgende verkiezingen maar dat ze daarna kan gaan.”
Sterke Jan vs. Slappe Jan
De regering Jambon is aan zijn laatste jaar bezig. Wat is de balans van deze regering? Sterke Jan of Slappe Jan? “Deze ministers zijn keihard voor elkaar. N-VA-voorzitter Bart De Wever die van zijn coalitiepartners cd&v en Open Vld zegt dat ze kapot moeten. Dan kan deze Vlaamse Regering niet goed werken”, analyseert Vansevenant in Het Gesprek. “Het probleem is dat de coalitie mikt op dezelfde kiezers. Dus ze willen elkaar gezichtsverlies doen lijden om zo elkaars kiezers in te pikken.”
Volgens Vansevenant zal de volgende Vlaamse Regering bestaan uit N-VA en Vooruit. “Er is geen enkel N-VA’er die voor een socialist gaat stemmen en er zijn weinig socialisten die voor de N-VA gaan stemmen. Die moeten elkaar geen vliegen afvangen. Die kiezers stappen toch niet over en dat zorgt voor rust. Maar N-VA en Vooruit gaan samen geen meerderheid hebben. De vraag is, wie moet er nog bij komen?”