Grensoverschrijdend gedrag in de danswereld
De dansers in Vlaanderen trokken eind 2017 aan de alarmbel om het probleem van grensoverschrijdend gedrag in hun sector aan te kaarten. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) beloofde tegen Pasen een concreet actieplan. Katia Segers (sp.a) vraagt zich in het Vlaams Parlement af hoe ver hij daarmee staat.

De voorbije maanden zijn er vele verhalen naar boven gekomen over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Zo kopte op woensdag 7 maart De Standaard: ‘Sommige danseressen zijn zo gedegouteerd dat ze stoppen’. “Dit was een zoveelste noodkreet uit de kunsten- en cultuursector over grensoverschrijdend gedrag”, zegt Katia Segers (sp.a). Daarnaast publiceerde Ilse Ghekiere in de nasleep van #MeToo het artikel #Wetoo: What Dancers Talk About When They Talk About Sexism. Haar onderzoek naar seksisme in de Belgische danssector groeide uit tot de anti-seksismecampagne ENGAGEMENT.

Actieplan

In de nasleep van de gebeurtenissen kondigde Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) in november aan, een brede bevraging te organiseren in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die bevraging moet duidelijkheid brengen in deze problematiek zodat de gepaste maatregelen kunnen genomen worden. De uitwerking van het actieplan zou tegen Pasen 2018 klaar moeten zijn. “Maar de sector gaf echter aan dat ze nog niet veel actie waarnemen rond het actieplan en de enquête die de minister ging organiseren naar aanleiding van de verschillende getuigenissen”, zegt Segers. Landen met Pasen lijkt voor Segers dan ook onmogelijk.

De bevraging werd uiteindelijk gegund aan de onderzoeksgroep CuDOS van de Universiteit Gent. Begin maart kwam de stuurgroep, bestaande uit de sociale partners, samen om de vragenlijst te bespreken. Daarnaast werden er afspraken gemaakt over het verzamelen van contactgegevens van mogelijke respondenten. “De komende weken zullen de onderzoekers contactgegevens verzamelen en de vragenlijst bijwerken op basis van de opmerkingen van de stuurgroep. Na de paasvakantie zal de vragenlijst worden uitgestuurd”, zegt Gatz. “Op dit moment staat alles in de steigers zowel het sectoroverleg en de drie werkgroepen (sensibilisering, opstelling procedures om grensoverschrijdend gedrag te melden en procedures om tot herstel en/of sanctionering te komen) als de bevraging om verder de nodige resultaten te kunnen boeken”.

Studio Commissie, dinsdag 20 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.