Bart Claes
Of ze nu elektrisch rijden of niet, de Vlaamse ministers moeten op zoveel mogelijk plaatsen zijn. En dus rijden ze vele tienduizenden kilometers per jaar. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt dat daar niets mis mee is. Maar Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Claes (Vlaams Belang) is het daar niet mee eens. “Ik ben liever populist dan hypocriet”, klinkt het. Hij praat erover met journalist Marc Van de Looverbosch.

In de afgelopen vier jaar hebben de Vlaamse ministers zich laten rondrijden voor niet minder dan 1.325.000 kilometer. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) spant de kroon. Op één jaar tijd liet zij zich 121.000 kilometer rondrijden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Claes (Vlaams Belang) opvroeg. “Deze Vlaamse regering vraagt aan de burgers om hun wagen te laten staan en meer het openbaar vervoer of de fiets te nemen. Maar zelf leveren ze geen enkele inspanning. Ik heb er geen probleem mee dat de ministers veel kilometers afleggen, maar dan moeten ze diezelfde vrijheid geven aan de burgers.”

Daarnaast blijkt dat slechts twee ministers, Benjamin Dalle en Bart Somers, volledig elektrisch rijden. “Terwijl deze regering de Vlaming steeds meer verplicht om elektrisch te gaan rijden. Van enige hypocrisie gesproken”, zegt Claes. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kaart aan dat eenmaal de leasingcontracten afgelopen zijn, alle dienstwagens in de toekomst elektrisch zullen zijn. “Deze regering verplicht de Vlaming elektrisch te rijden, maar het is niet betaalbaar en we hebben nu al problemen met onze energiebevoorrading. Het autopestbeleid van deze Vlaamse regering moet gewoon stoppen.”