Onlangs liet het stadsbestuur van Gent weten het Groot Vleeshuis te willen inrichten tot een fietsstalling. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) reageert geschokt. Hij vraagt zich af of het wel de beste manier is om met middeleeuws erfgoed om te gaan. In Studio Vlaams Parlement verdedigt Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege (cd&v) de beslissing van het stadsbestuur.

Naast Groen, Vooruit en Open Vld, zit ook cd&v in het stadsbestuur van Gent. Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege (cd&v) neemt het op voor haar partijgenoten in Gent en vindt de opmerkingen van minister Diependaele zeer ongepast. “Het gebouw staat nu op instorten, dus ik ben vooral heel blij dat het eindelijk gerestaureerd wordt. Of een fietsstalling de beste oplossing is, weet ik niet. Maar ik heb begrepen dat het een tijdelijke oplossing is.”

Boerentoren

In Antwerpen zou de Boerentoren gerestaureerd worden tot een openbare plek voor kunst, maar er wordt ook ruimte gemaakt voor cafés, restaurants en evenementen. “Bij de voorstelling van de plannen van de Boerentoren waren er ook heel wat kritische stemmen. Minister Diependaele wou hier geen uitspraken over doen, maar zei wel dat hij heel blij was dat het een nieuwe herbestemming kreeg. Over de plannen van het Groot Vleeshuis nam de minister heel snel een standpunt en heel negatief. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het politiek gestuurd is. In Antwerpen zit N-VA mee aan het roer, in Gent zit de partij in de oppositie”, stelt Schauvliege vast.

Schauvliege hekelt het feit dat minister Diependaele niet altijd zijn ministerrol op dezelfde manier speelt. “Ik begrijp dat de minister misschien wel twijfelt aan de herbestemming van het Groot Vleeshuis, maar hij had het wel wat tactvoller mogen brengen. Nu heeft hij het dossier politiek gemaakt. Het is een gemiste kans. Een minister moet de partijpolitiek kunnen overstijgen.”