De rectoren van Antwerpen, Leuven en Gent klagen over onvoldoende middelen voor hun universiteiten. Hun oplossing is het inschrijvingsgeld fors verhogen: van 1.000 euro nu tot zelfs 2.000 euro. Dat voorstel is in het verkeerde keelgat geschoten bij Vlaams volksvertegenwoordiger Jos D’Haese (PVDA). Journalist Marc Van de Looverbosch nodigt hem uit in Studio Vlaams Parlement.

Vlaams volksvertegenwoordiger en PVDA-fractieleider Jos D’Haese is vierkant tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor studenten. “De studenten hebben het zo al moeilijk genoeg”, klinkt het. Tot zijn grote verbazing geeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hem gelijk. “Maar de onderliggende reden van de beslissing van de rectoren is de onderfinanciering van het hoger onderwijs. Dat gaat de minister moeten aanpakken, anders gaat de factuur steeds doorgestuurd worden naar de studenten.”

De rectoren pleiten ervoor om vooral de sterkste schouders te laten betalen. Wie het minder breed heeft, zal minder moeten betalen. “Ik ben hier geen voorstander van, want wie is rijk genoeg? En er zal steeds iemand zijn die net boven de drempel zit.  Ik ben voor een brede lage drempel voor ons hoger onderwijs en sterke progressieve belastingen”, zegt D’Haese in Studio Vlaams Parlement.