Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Wilfried Vandaele (N-VA) koos voor een werk van Paul Van Hoeydonck.

Op de eerste verdieping van het Vlaams Parlementsgebouw is het dagelijks bestuur van het parlement gevestigd. Centraal liggen twee vergaderzalen, de Bureauzaal en de Rik Wouterszaal. Deze laatste doet dienst als ontvangstruimte voor prominente bezoekers uit binnen- en buitenland. Bij bijzondere gelegenheden wordt de middenwand tussen beide zalen opengeschoven om één imposante ruimte te creëren.

In de Bureauzaal hangt het kunstwerk Vlaanderen in de wereld van Hugo Duchateau. In de Rik Wouterszaal kijkt Vlaanderen nog veel verder buiten zijn grenzen, want er bevinden zich drie kunstwerken van Paul Van Hoeydonck, die samen kunnen worden gezien als een uitbeelding van ‘Vlaanderen in het universum’.

Ruimtevaart

Als voor één kunstenaar de stelling geldt dat hij ‘wars van alle kunststromingen zijn eigen weg is blijven bewandelen’, dan is het wel Paul Van Hoeydonck. Meer dan eens kwam hij zelfs regelrecht in aanvaring met de gevestigde kunstscène. Dit kwam vooral doordat de kunstwereld er na de Tweede Wereldoorlog voor terugdeinsde het grote verhaal van zijn tijd uit te beelden, terwijl Paul Van Hoeydonck dat zeer uitdrukkelijk wel verkoos te doen. Dat grote verhaal is volgens hem de ruimtevaart. Van Hoeydonck gaat ervan uit dat historici uit de verre toekomst op de twintigste eeuw zullen terugblikken als de meest cruciale periode in de ontwikkeling van de mensheid, omdat toen de eerste ruimtereizen plaatsvonden. Hij vindt het dan ook ondenkbaar dat daarvan in de kunstgeschiedenis niets terug te vinden zou zijn.

Tijdens zijn artistieke carrière, die hij begon als schilder, heeft Van Hoeydonck zich de meest uiteenlopende assemblage- en beeldhouwtechnieken eigen gemaakt. Meestal gebruikt hij materialen die men met de moderniteit van de ruimtevaart associeert, zoals polyester, aluminium en plexiglas. Maar op het einde van de jaren zeventig raakt hij getroffen door de klassieke schoonheid van brons, een metaal dat de tand des tijds kan trotseren. Juist daardoor leent het zich uitstekend voor de uitbeelding van de oneindigheid van het heelal.

De Planeet

De Planeet in de Rik Wouterszaal is een aan het plafond opgehangen massieve bronzen bol van 350 kg. De gladde uniformiteit van de glanzende oppervlakte wordt doorbroken door uitstekende rails, letterlijke ‘sporen’ van menselijke bedrijvigheid. Het kunstwerk krijgt een tijdloos karakter door de futuristische ruimte-exploratie uit te beelden in een materiaal met een uitgesproken retrokarakter. De bronzen planeet herinnert aan de mechanische afbeeldingen van het zonnestelsel in astronomische klokken. Ook roept hij de 19de-eeuwse sfeer op van SF-pionier Jules Verne. Waarmee Van Hoeydonck aantoont dat de fascinatie voor het buitenaardse van alle tijden is, en zeker in het tijdperk van de ruimtevaart een vanzelfsprekend thema is voor de kunst.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement – Wilfried Van Vinckenroye en Tom Van Elst

Het werk van…, zaterdag 29 februari 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.