Na twee volle legislaturen verlaat Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska de nationale politiek. Zo hoort dat volgens de regels van zijn partij Groen. Rzoska droomde er ooit van om minister te worden, maar in 2024 houdt hij het in Brussel voor bekeken en focust hij zich volledig op zijn thuisstad Lokeren.

Met het vertrek van Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska uit de nationale politiek verliest de partij Groen een van haar boegbeelden. Zeldzaam zijn de groenen die zoveel waardering genieten van politieke tegenstanders. Zelf kijkt hij met trots terug op zijn tijd in het Vlaams Parlement. “Wat ik het liefst heb gedaan, was het voorzitterschap van de coronacommissie. Daarnaast hebben we ook twee onderzoekscommissies gehad, over de PFAS-vervuiling en de wantoestanden in de kinderopvang. Daar heeft het Vlaams Parlement zijn tanden laten zien. Ik vind dit belangrijk om te onderstrepen. Vandaag bestaat de indruk dat een parlement niet veel meer te zeggen heeft maar toen hebben we de krachtige rol van een parlement in de politieke samenleving aangetoond.”

Nochtans werden niet al zijn initiatieven evenveel gewaardeerd. “Zo heb ik het alcoholverbod ingevoerd in het Koffiehuis van het Vlaams Parlement.” Een logische keuze, volgens Rzoska. “Het is niet meer van deze tijd dat parlementsleden op de werkvloer alcohol kunnen consumeren en dan nog gratis. Een goede beslissing, maar verschillende collega’s spraken wekenlang niet meer met mij. In de wandelgangen heb ik ook verwijten naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Ik werd als een paria behandeld. Dat heeft mij ook gesterkt dat het de juiste beslissing was.”

Zwakke plek

Over de jaren heen kwam Rzoska tot de vaststelling dat veel van zijn collega’s het reglement van het parlement niet goed genoeg kennen. Dat is ook zijn advies voor de nieuwe parlementsleden. “Er zitten heel veel instrumenten in het reglement maar dan moet je als parlementslid de inspanning doen om dit document te bestuderen. Ik sta er nog altijd van versteld hoe parlementsleden, sommigen met heel veel ervaring, de moeite niet deden om het reglement te lezen. Dus: lees het reglement”, reageert Rzoska. “En tot slot, laat je nooit uit het lood slaan door ministers die boos worden en je proberen onderuit te halen. Wanneer een minister boos wordt, is dat het signaal dat je een zwakke plek gevonden hebt en dan moet je dieper doorgraven.”

Ondanks alle moeilijke en pijnlijke momenten gaat Rzoska het parlement hard missen. “Ik heb hier elf jaar heel graag gewerkt. Hier zit een fantastische personeelsploeg, die enorm hard werkt en heel goed werk levert. Niet enkel op de fracties maar ook van het huis zelf. Wij worden hier ongelofelijk gesoigneerd. Elke dag dat ik hier mocht komen werken, was fantastisch.”

Gedeelde Grond

Rzoska wil zich nu toeleggen op de lokale politiek en hoopt bij de volgende verkiezingen in oktober 2024 mee te kunnen besturen in Lokeren. “Ik zou graag dingen willen realiseren op het terrein in plaats van voortdurend oppositie te voeren. Daarom ga ik 100% voor mijn thuisstad Lokeren. Mijn lot ligt in handen van de Lokeraars.”

Naast politicus is Rzoska ook historicus. Onlangs bracht hij het boek ‘Gedeelde Grond’ uit, waarin hij op zoek gaat naar het oorlogsverleden van zijn beide grootvaders. “Hier zit jaren onderzoek achter. Maar ik geniet er echt van. Ik schrijf enorm graag, dus er zitten nog wat boeken in mij”, lacht Rzoska in Tot Slot.