Hij is de sterke man voor het Vlaams Belang in West-Vlaanderen en zijn sympathie voor de boeren laat hij zien met zijn rode boerenzakdoek. Stefaan Sintobin gelooft niet in de doemscenario’s van stikstof. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Onlangs heeft de Raad van State haar advies gepubliceerd over het Stikstofdecreet. De regeringspartijen hadden verwacht dat de Raad van State een lange lijst aan opmerkingen zou formuleren, maar niet dat het met de grond gelijk zou worden gemaakt. Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) had dit wel verwacht. “Ik was niet verrast. Nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos had vernietigd, moest het ineens allemaal snel snel gebeuren. Voor de CEO van Ineos, Jim Ratcliffe, kan blijkbaar alles maar voor onze landbouwers niet.”

Zonder het akkoord van cd&v dienden Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz en Open Vld-voorzitter Tom Ongena samen met N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele en N-VA-voorzitter Bart De Wever in juli het decreet in. Op deze manier wilden ze een volledige vergunningenstop vermijden. Maar dat heeft dus een onverwachte wending genomen. Opvallend tijdens het debat was dat een van de indieners afwezig was. “Bart De Wever komt natuurlijk nooit naar het Vlaams Parlement, alleen maar om te stemmen. Maar tijdens het debat had hij er moeten zijn. Als een van de indieners van het voorstel van decreet over het belangrijkste dossier van deze legislatuur had hij er moeten zijn”, vindt Sintobin.

Dedecker

Jean-Marie Dedecker zal bij de verkiezingen van 2024 de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen trekken. Dat heeft hij onlangs aangekondigd. “Dedecker is een speciaal figuur. Hij vindt dat het Vlaams Parlement een veredelde parochieraad is, wat ik natuurlijk ontken. Daarnaast schoffeert hij N-VA-leden, zoals minister Demir maar dan gaat hij wel de N-VA-lijst gaan trekken… als onafhankelijke”, reageert Sintobin in Studio Vlaams Parlement. “Als je niet overtuigd bent van een partijprogramma moet je ook niet op die lijst gaan staan. Ik ben blij dat hij op een N-VA-lijst staat en niet bij ons. Hij zal ons ook weinig of geen pijn doen.”