Kinderpsychiatrie gebruikt te vaak dwangmaatregelen
Dwangmaatregelen zoals afzonderingen worden binnen de kinderpsychiatrie te vaak toegepast. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie. Dat baart de Vlaamse parlementsleden zorgen en daarom dienen meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld samen een resolutie in waarin zij vragen toezicht te blijven houden op de voorzieningen die niet goed uit het rapport komen. Over dat voorstel werd vorige week tijdens de plenaire vergadering gedebatteerd en gestemd.

Uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie blijkt dat kinderen en jongeren in de psychiatrie te vaak worden opgesloten. De inspectieronde vond plaats binnen alle 36 kinderpsychiatrische ziekenhuizen of afdelingen in Vlaanderen, zowel in de algemene ziekenhuizen als in de psychiatrische ziekenhuizen. De focus lag op alle maatregelen die een beperking van iemands keuze­vrijheid en/of bewegingsvrijheid inhouden. Zoals opsluiting ’s nachts of overdag, het toepassen van een afdelingsregel die stelt dat patiënten op bepaalde momenten verplicht op de kamer moeten blijven (met open deur), het uitvoeren van controles bij patiënten (bv. lichaamscontroles, drugscontroles), enz. …  “Al snel bleek dat er grote verschillen zijn in de mate waarin dwang wordt toegepast in al deze afdelingen. Zo bestaan er verschillende definities over wat een dwangmaatregel is”, zegt Vera Jans (CD&V).

De algemene conclusie is dat dwangmaatregelen binnen de kinderpsychiatrie te vaak toegepast worden, ook als er geen onmiddellijk acuut en ernstig gevaar is. “Afzondering en separatie worden niet overal als laatste noodmaatregel gebruikt. Dat moet anders”, zegt Jans. Daarom dienden de meerderheidspartijen samen een voorstel van resolutie in. “Ons voorstel vraagt de Vlaamse Regering toezicht te blijven houden op de voorzieningen waar negatieve vaststellingen zijn gedaan. Met stringente voorwaarden maar ook met een groot begrip en respect voor deze sector. De vele zorgverleners die werken in de kinderpsychiatrie, zien we in dit verhaal als een bondgenoot in ons streven. Want dit mag duidelijk zijn: de mensen die werken op deze afdelingen en in de sector zijn ook vragende partij”, aldus Jans.

De Koepelzaal, donderdag 15 februari 2018 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.