Licht op groen voor zeven fusiegemeenten
Het Vlaams Parlement heeft tijdens de plenaire vergadering het licht op groen gezet voor de oprichting van zeven nieuwe fusiegemeenten. De verschillenden fusies konden zowel bij meerderheid als oppositie op de nodige steun rekenen.

Tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement werden de zeven nieuwe fusiegemeenten goedgekeurd. Het gaat om de gemeenten: Deinze (Deinze en Nevele), Pelt (Neerpelt en Overpelt), Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem), Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek), Kruisem (Kruishoutem en Zingem), Aalter (Aalter en Knesselare) en Puurs-Sint-Amands (Puurs en Sint-Amands). “Het is een historisch moment. Fusies die tegen beter weten in, en toch wel met heel wat tegenkanting, er dan toch zijn gekomen”, zegt bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA). “Zo zetten we als Vlaamse overheid in op sterkere lokale besturen. Die ook in de toekomst een kwaliteitsvolle dienstverlening kunnen aanbieden aan de burgers”.

De fuserende gemeenten kunnen genieten van een overname van hun schulden door de Vlaamse overheid. Concreet gaat het over 500 euro schuld per inwoner van de deelnemende gemeenten. Dat is een mooi startcadeau. Uit cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt namelijk dat de schuldgraad gemiddeld 1.200 tot 1.300 euro per inwoner bedraagt. Een fusie levert zo al een kleine halvering van de uitstaande schuld op. Daarnaast levert het ook meer belastingontvangsten op, want samensmelten betekent meer inwoners per gemeente.

De Koepelzaal (herhaling), woensdag 29 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.