Nadat een buschauffeur van De Lijn zware klappen had gekregen, hebben zijn collega’s in Limburg het werk neergelegd. Die actie kan op veel begrip rekenen, ook in het Vlaams Parlement. Zo vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) meer respect voor het personeel van De Lijn en wil hij dat overheden en justitie samen naar oplossingen zoeken. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Onlangs liep een chauffeur van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn zware verwondingen op. De man werd aangevallen door enkele passagiers nadat hij had gezegd dat er op zijn bus niet gevapet mocht worden. Na het zoveelste incident is de maat vol. Maar wat kan de overheid doen als zelfs camera’s of afgesloten cabines voor chauffeurs niet helpen?  “Het probleem stelt zich ook bij de NMBS, TEC en MIVB. De procureurs-generaal moeten samenzitten want geweld tegen het personeel van onze openbaarvervoermaatschappijen moet prioritair aangepakt worden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) in Studio Vlaams Parlement.

Volgens Keulen hebben omstaanders ook een verantwoordelijkheid. Hij pleit voor meer sociale controle. “Als je ergens op een onbewaakt moment gaapt waar je dat beter niet doet of in je neus peutert, wat je beter nooit doet, dan heeft iedereen dat achteraf gezien via de sociale media. Maar in dit geval weet niemand van iets. Ook omstaanders hebben een verantwoordelijkheid om daders te helpen vatten.” Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil controleurs van De Lijn uitrusten met een bodycam. Op deze manier wil ze de strijd tegen de stijgende agressie tegen chauffeurs en controleurs aangaan. “Als een dader wordt aangeduid, kan die dan ook niet zeggen dat hij/zij de dader niet is, want hij/zij staat op beeld”, stelt ook Keulen.

Kosteloze rechtsbijstand

Politieagenten kunnen een beroep doen op kosteloze rechtsbijstand als ze slachtoffer worden van fysiek of psychisch geweld in de uitoefening van hun opdrachten. Keulen wil dat dit doorgetrokken wordt naar het personeel van De Lijn. “Het zou een wereld van verschil betekenen als chauffeurs of controleurs die slachtoffer zijn van geweld een goede advocaat aan hun zijde hebben. Zo kunnen de daders niet alleen worden vervolgd maar ook worden gestraft.”