Een ingenieursopleiding in het Engels kan volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) alleen als er een gelijkaardige opleiding in het Nederlands bestaat. Die redenering zorgt alweer voor spanning tussen de regeringspartijen. Gwendolyn Rutten (Open Vld) denkt daar namelijk helemaal anders over. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Vanaf volgend academiejaar zou er nergens in Vlaanderen nog een masteropleiding burgerlijk ingenieur te volgen zijn in het Nederlands. Op deze manier willen de universiteiten inspelen op de noden van het werkveld. Zij stellen dat door enkel een Engelstalige masteropleiding aan te bieden, dat studenten beter voorbereid worden op de toekomst. In vele bedrijven is Engels immers de voertaal. Maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft dit voorstel geweigerd. “Er moet een Nederlandstalig equivalent zijn”, klinkt het. Vlaams volksvertegenwoordiger Gwendolyn Rutten (Open Vld) begrijpt de houding van de minister niet.

“Zowel de universiteiten als de studenten burgerlijk ingenieur zijn vragende partij voor enkel en alleen een Engelstalige masteropleiding. Die Nederlandstalige opleiding is een spookopleiding. Minister Weyts wil hier enkel een principieel punt van maken”, zegt Rutten in Studio Vlaams Parlement. “Zijn punt is nu gemaakt. Het is nu tijd dat hij aan tafel gaat zitten en een oplossing zoekt.”

Wordt vervolgd…

Vorige vrijdag bereikte de Vlaamse regering een stikstofakkoord. Hiermee is de uitslaande brand in de Vlaamse regering voorlopig geblust. Maar is hiermee het stikstofprobleem opgelost? “Politiek is het voorlopig opgelost. Maar ik denk dat dit zo’n verhaal is waarbij men op het einde zegt: ‘wordt vervolgd …”, aldus Rutten.