Het GO, gemeenschapsonderwijs, trekt aan de alarmbel. Veel ouders blijken hun schoolfacturen niet te kunnen betalen. En dat is meestal een signaal van toenemende armoede. Moeten de scholen daar dan voor opdraaien? Journalist Marc Van de Looverbosch legt de kwestie voor aan Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman (Groen).

Vorig schooljaar liep het gemeenschapsonderwijs (GO!) 11 miljoen euro mis door ouders die hun factuur niet konden betalen. Volgens Koen Pelleriaux, de topman van GO!, worden de schoolfacturen meestal als eerste betaald in een gezin. Als de schoolfacturen niet betaald worden, duidt dat volgens Pelleriaux op een onderliggend probleem. Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman, de onderwijsspecialist van Groen, vraagt zich in Studio Vlaams Parlement af waarop minister Weyts wacht om in actie te schieten. “Onderwijs is een recht voor elk kind. Onderwijs moet betaalbaar en toegankelijk zijn, in Vlaanderen is dat op dit moment niet het geval.”

Opvallend tijdens het actualiteitsdebat was dat ook Open Vld kritiek uitte op het beleid van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Zo dringen de liberalen aan op het aanbieden van warme maaltijden op school. “Dankzij een warme schoolmaaltijd kunnen leerlingen zich beter en langer concentreren, wat hun schoolprestaties ten goede komt”, klinkt het. Meuleman stelt vast dat N-VA zelfs niet de steun krijgt van haar coalitiepartners. “Ook cd&v zegt dat het een taak is van de scholen om armoede te bestrijden en aan gelijke onderwijskansen te werken. N-VA staat gewoon geïsoleerd. Het is de enige partij die momenteel zegt dat armoedebestrijding geen kerntaak is van het onderwijs.”